Galaksen WAS 29 består af en stor galakse WAS29a med en dværggalakse WAS29b i tæt kredsløb om sig. Men med en afstand på kun 26.000 lysår mellem de to galaksekerner, kredser den lille dværggalakse faktisk inden i den større WAS29a's galakseskive!!
...En galakse som kredser indeni en anden galakse, som en pandoras æske

Et fantastisk scenarie at forestille sig i sig selv, fordi man har set mange eksempler på galakser der opsluger dværggalakser. Normalt sker der det at den store galakses tunge supermassive sorte hul fodres med interstellart støv, gasser og hele stjerner og dermed blusser op i et fyrværkeri af røntgenstråling.

Men igen er WAS29 helt anderledes. For da den blev studeret med Nustar røntgenrumteleskopet, viser det sig at det er dværggalaksens centrale sorte hul som lyser op, mens den store galakses centrum er roligt!


På billedet ses galaksernes visuelle lys som grøn og den intense ioniserede stråling fra AGN som lilla

Årsagen er at den lille galakses centrale sorte hul er så stor, at den selv opsluger gasser og stjerner fra den store galakse. Dermed blusser den op til en Aktiv Galakse Nukleus (AGN). Astronomerne prøver stadig at finde ud af hvordan den lille galakses sorte hul er blevet så tung, men mener atd en har været uforholdsmæssigt tung allerede inden sammenstøddet.

"Studiet er derfor vigtigt, fordi det kan give ny indsigt i hvordan supermassive sorte huller dannes og vokser i sådanne systemer" siger Nathan Secrest fra US. Naval Research Laboratory og fortsætter: "Ved at studere systemer som dette, kan vi finde spor af hvordan vores egen galakses supermassive centrale sorte hul blev dannet"

Kilde: NuSTAR probes puzzling galaxy merger fra caltech