Galakser

Gasser i galakser

Astronomernes formodning om at de tidlige galakser voksede sig store ved at smelte sammen i stadig større galakser - mente man. Men nye målinger viser at de voksede ved at sluge en stadig strøm af gasser udefra

Et hold Yale astronomer har designet et sæt helt nye speciel-filtre til at frasortere lyset fra aktive stjernedannelser og har over 75 nætter studeret en stor mængde galakser. De har fundet at galakser enten producere nye stjerner normalt eller meget aktiv - eller slet ikke!

Galaksehoben Abell2744 - Xray med rødt

Et forskerhold har studeret galaksehoben Abell 2744, der også kaldes Pandoras Hob. Holdet har stykket hobens indviklede og voldsomme historie sammen ved hjælp af teleskoper både i rummet og på Jorden, herunder ESO’s Very Large Telescope og rumteleskopet Hubble. Abell 2744 er tilsyneladende resultatet af et sammenstød mellem mindst fire forskellige galaksehobe og den indviklede kollision har skabt nogle underlige effekter, der aldrig før er set sammen.

Forskellige spiralgalakser

Edwin Hubble fandt en tidlig type galakser som han kategoriserede som sfæriske galakser. Men et nyt stort radioteleskop-survey af tidlige galakser viser, at de faktisk "kun" er spiral galakser og ikke en klasse for sig selv


Hubble har taget et fantastisk close-up billede af Centaurus A galaksen, hvor man kan se enkelte stjerner 11 mio lysår herfra.