Dette nye billede fra ESO’s Very Large Telescope viser spiralgalaksen NGC 3521, der ligger omkring 35 millioner lysår væk i stjernebilledet Leo (Løven). Dette spektakulære objekt, der er omkring 50.000 lysår stort, har en klar og kompakt kerne omgivet af en detaljerig spiralstruktur.
En japansk undersøgelse af galakser der producerer forholdsvist mange røde stjerner, viser en sammenhæng mellem dem, og galaksernes udvikling fra spiraler til ellipser. Lige så overraskende er det at de klumper sig sammen i grupper i galaksehobene.
Read more: Røde stjerner kan være nøglen til galakser udvikling
De ekstreme galaktiske jets der kaldes Blazarer, som pumper materiale ud fra galaksernes poler med hastigheder nær lysets, fungerer anderledes end man har troet viser en ny undersøgelse. Studier af en enkelt blazar viste nemlig store udbrud og retningsændringer i perioder så korte som 20dage
Read more: Ekstreme galaktiske jets er anderledes end man troede
Et af de store spørgsmål der undersøges intenst i øjeblikket er om galakserne kom før de sorte huller eller omvendt, og om de sorte huller primært er vokset ved langsom vækst eller ved kollisioner. Derfor har et par astronomer undersøgt et par aktive galakser og har fundet dobbelte sorte huller!.
Nogle af de tidlige galakser har en meget aktiv kerne som udsender hård røntgen-stråling. Men nu har astronomer der analyserede data fra ESA' Integral røntgen rumteleskop overraskende fundet at de er opdelt i to grupper