Galakser

De tidlige galakser ser ikke kun røde pga. rødforskydning, men nogle af dem ER vitterligt meget røde: Enten pga. støv eller gamle røde stjerner. Men begge muligheder antyder at de første stjerner må være dannet meget tidligt. Efter at have fundet 4 sådanne meget røde galakser kun 1 mia. år efter Big Bang, konkluderer forskerne at disse 4 var meget store og indeholdt en ældre stjernepopulation!

Kilde: Harvard Smithsonian

Det tidlige univers var domineret af quasarerne som var meget aktive galakse-kerner (AGN's). For nylig opdagede man 2 supermassive sorte huller der var dobbelt så store som nogen man tidligere har set.  Astronomer fra University of Toronto mener at de kan være rester efter quasarer.

Europæiske astronomer har fundet 2 usædvanligt stor haler fra 2 galakser i yderkanten af galaksehoben Abell 1367 i stjernebilledet Leo. Gashalerne fra de 2 spiralgalakser CGCG 097-026 og FGC1287er hhv 520 000 og 815 000 lysår eller 8-10x større end galakserne selv.. De består af kolde brintgasser og anslås at indeholde ca. halvdelen af deres stjernedannende gasser

Kilde: Royal Astronomical Society

Mælkevejens magnetfelt

Tyske astronomer har kortlagt Mælkevejens magnetfelt i hidtil uhørte detaljer med en 150år gammel teknik: Ved at måle himmel baggrundens Faraday polarisering

Hidtil har det største sorte hul være det centrale hul i M87 som er på 6,7mia solmasser. Man har hidtil ment at grænsen for sorte hullers masse var 10 mia. solmasser, men nu rapporterer en artikel i Nature om et 20mia. solmasser stort sort hul i den elliptiske galakse NGC3842, som er den centrale galakse i galaksehoben Abell 1367 (se bill.).

Kilde: Nature Letters