Galakser

Den store Mageilanske Sky (LMC) De 2 dværggalakser "De Mageilanske Skyer", er Mælkevejens 2 nærmeste nabogalakser, som er gravitionelt bundet til Mælkevejn.Men noget tyder på at vi oprindeligt havde 3 dværggalakser om os,!
For en måling af enkeltstjerners bevægelse om den Store Mageilanske sky (LMC), viser at flere af dens stjerner kredser den modsatte vej af alle de andre. Umiddelbart antog astronomerne at de kunne være blevet "hugget" fra den lille Mageilanske Sky (SMC).Men analyser af mulighederne viste at det næppe var forklaringen. Til gengæld viste de numeriske simuleringer at man måtte forvente en god del modsatte stjerner efter en galaksekollision.
Dermed mener astronomerne fra International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) at LMC har opslugt en anden mindre galakse, skriver ICRAR
Fantastisk billede af galaksen NGC3981 taget af ESOs VLT med det nye FORS instrument
ESO har taget dette billede af spiralgalaksen NGC3981.Billedet viser tydelige broer af varme gasser der strækker sig langt udover den traditionelle spiral
Se ESO

Galaksen AM 0644-741 er en såkaldt Ring galakse, som ligger 300 mio lysår herfra.
Nye studer af AM 0644-741 med røntgen rumteleskopet Chandra, har vist at den også har en ring af røntgen kilder om sig.
Ringen er resultatet af en galaksekollision, som har ødelagt dens oprindelige spiralstruktur og efterladt en ring gasser og stjernedannelser. Men efter stjernedannelser kommer stjernedød, hvor en serie af de tungeste kortlivede stjerner er eksploderet som supernovaer som igen har efterladt utallige neutronstjerner og stellare sorte huller i ringen om AM 0644-741 skriver NASA på Chandras hjemmeside
NGC4634 - edgeon galakse i Virgohoben
NGC4634 - edgeon galakse i Virgohoben
Små dværggalakser der oftest kredser om større galakser er meget almindelige. Sædvanligvis er de dog ret kedelige, idet de ikke indeholder ret mange gasser eller stjernedannelser. Derfor er en dværggalakse om NGC4634, som ser ud til at danne nye stjerner interessant.

Nye studier af den, viser at den ca 1.800 lysår store dværggalakse ganske rigtigt danner nye stjerner og bevæger sig sammen med modergalaksen. Desuden indeholder dens nye stjerner store mængder oxygen, som viser at de er dannet af berigede gasser fra tidligere stjernegenerationer.
Forskerne mener ifølge deres artikel arxiv.org/abs/1808.02801 at gasserne i stjernedannelsen kan være suget fra NGC4634.
Det gør den rigtigt interessant fordi den dermed minder om de tidligste galakser.
Et stort tomrum af galakser i det tidlige univers
Et stort tomrum af galakser i det tidlige univers
Afstande i universet er som en tidsmaskine; Jo længere væk man ser jo tidligere i universets historie ser vi. Og her 12 mia lysår væk, kun 1 mia år efter universet blev til har man fundet især ét stort tomrum, uden at man vidste hvorfor; Galakser udsender UV lys, som opvarmer gasser og gør dem mere gennemsigtige, så man bedre kan se evt galakser. Derfor vidste man ikke om den tilsyneladende mangel på galakser skyldtes at der ikke var nogen, eller om gasserne bare stadig var kolde og dermed skjulte galakser.
Men en ny undersøgelse fra UCLA viser at der ér galakser, som bare stadig er skjult af de intergalaktiske gasser, fordi galakserne her er lidt yngre end de omkring-liggende områder og gasserne dermed stadig skjuler dem.