galakser spiral armes udvikling

Et studie af galaksers spiralarmes udvikling af en PhD studerende fra UCL kan vælte den 50år gamle teori om galakse armene som en bølgeudbredelse

Siden 1960erne har den mest udbredte accepterede teori om galaksearmene som en bølge der passerer gennem en stjernepopulation.

Men nye computersimulationer udført af PhD studerende Robert Grand fra MSSL ved University College of London, antyder at stjernerne rent faktisk bevæger sig rundt SAMMEN MED galakse-armene!

Analysen er resultatet af en enorm computersimulation af hvordan 5 millioner stjerner bevæger sig om hinanden over 6 milliarder år. Simulationerne viser også at armene ikke er permanente, men faktisk bryder op og gendannes over perioder på 80-100 millioner år i deres simulationer.

galakser spiral armes udvikling

Robert Grand siger:"Vi har fundet det  umuligt at reproducere (galakserne med) den traditionelle teori, men når vi lader stjernerne rotere sammen med spiralarmene kunne vi"

I simulationerne fandt de nemlig at en del stjerner begynder at drive indad og udad langs spiralarmene. Stjerner der driver på forsiden trækker indad, mens stjerner der driver på bagsiden af spiralerne trækker udad mod kanten af galaksen

Kilde: Robert Grand, University College of London