Interstellart støv og gasser indeholder oftest ioner og er dermed magnetiske, så de orienterer sig efter lokale magnetfeltlinier.
Ligesom - næsten - alt andet der roterer, skaber galaker også et kraftigt magnetfelt og det sidste årti's forskning har også vist hvor stor en rolle Mælkevejens magnetfelt spiller, for de interstellare gasser.

ESA's Max Planck rumteleskop som blev opsendt i 2009 og slukket sidste efterår blev netop opsendt for at undersøge disse gasser ved 3-400GHz. Dermed kunne man lave et kort over gasserne i Mælkevejen, som også afspejlede Mælkevejens magnfelt-strukturer:
Mælkevejen magnetfeltstrukturer
Nu har forskere fra Université Paris-XI lavet mere detaljerede analyser af polariseringerne i disse strukturer. Udover at være mere detaljerede viser de ikke bare gassernes fordeling - som menes at hænge sammen med magnetfelterne, men dokumenterer også at strukturerne og gassernes polarisering hænger sammen.
Mælkevejens magnetfelt
Lyset fra støvet i billedet er optaget ved 353, 545 og 857GHz, mens retningen af magnet feltlinierne er baseret på Planck polariseringsdata ved 353GHz.

Analysen dokumenterer - sammen med andre data - hvordan de interstellares skyers filamenter hænger nøje sammen med de omgivende magnetfelter og understreger hvor stor en rolle magnetfelterne spiller for galaksens udvikling.
Det galakstisk magnetfelt har udgangspunkt i det centrale sorte hul, men skabes også af hele galakseskiven, når de mange stjenrer med deres magnetfelter og de ioniserede interstellare gasser selv, drejer rundt om Mælkevejen.

Kilde: ESA spaceimages