Print
Parent Category: Astronomi
Category: Galakser

Det centrale soret hul i galaksen NGC4151Hvor meget vejer et sort hul? Normalt ser astronomer på hvordan gasserne omkring det bevæger sig for at måle massen, men det er svært at adskille gasserne om det sorte hul fra galaksens gasser. Det kan en ny teknik afgøre, så man kan måle massen med større sikkerhed

Almindelige sorte huller vejer 10-100x solens masse, mens galaksernes supermassive centrale sorte huller kan veje flere milliarder x solens masse. Men da intet lys kan undslippe det sorte hul, hvordan vejer man det så?

Det gør man ved at studere de gasser og stjerne der cirkler om det sorte hul. For deres bevægelse afhænger af afstanden - som man jo kan måle - og af den masse de cirkler om. Så ved at måle gassernes afstand og hastighed om det sorte hul, kan man udregne det sorte huls masse.

Problemet er bare at adskille gasserne der kredser lige om det sorte hul, fra mellemliggende gasser i galaksen som har en anden rotationshastighed.

Men en ny metode kan adskille dem, ved at tage hensyn til de indre gassers meget større hastighed. Dermed kan man måle det centrale sorte huls masse med meget større sikkerhed end hidtil.

Kilde: Harvard Smithsonian Institute for Astrophysics