Normalt skal man studere galakser langt væk,, for at finde unge galakser. Men den lokale galakse UGC5340 eller DDO68 menes at være en undtagelse; Den ligner en ret ung galakse kun 39 mio lysår herfra!. Ældre galakser er normalt større som resultat af tidligere galaksekollisioner. Og så er de fulde af tungere grundstoffer, støv og gamle såvel som nye stjerner. Men UGC5340 er anderledes; Den består mest af yngre stjerner og dens interstellare stof af Hydrogen, Helium og lidt Lithium - nøjagtigt som i tiden kort efter Big Bang. Ret fantastisk at der skulel eksisterere en lille "ur-galakse" lige i vores baghave, 50x tættere på end man normalt skal kigge efter dem.

Der har tdiligere været 2 teorier om dens ungdommelige udseende:

Enten ér den en yngre galakse, som er startet ret sent af intergalaktiske skyer der længe har dvælet inaktivt, men pludselig er kommet ud af balance og begyndt at danne stjerner.

Eller den kan være resterne efter en galaksekollision, som har strippet den for ældre stjerner og de berigede tungere grundstoffer som stjernerne normalt har suppleret det interstellare stof med.

Det nye Hubble billedxe af UGC4350

Men undersøgelser af den antyder at den kan være en del ældre end den ser ud: Man mener i alt fald at have fundet tegn på at der er en del ældre stjerner i den. Pressemeddelelsen siger ikke soå meget om hvilke , men det kan have været de såkjaldte "Blue Stragglers" som er gamle stjerner der er "forklædt" som unge blå stjerner. De kendes især fra de kugleformede stjernehobe.

Og hvis dét er rigtigt, så kan det jo ikke være en nydannet galakse

, men må være rester efter en galaksekolllision

Kilde: ESA's Hubbleside