Galaksen Dragonfly44 som mest består af mørkt stof
Galaksen Dragonfly44 som mest består af mørkt stof

Sidste år fandt man en hidtil overset galakse, som fik navnet Dragonfly 44, fordi den blev opdaget med Dragonfly telephoto projektet. Den tiltrak sig hurtigt interesse, for den er ret stor - på størrelse med Mælkevejen - men indeholder meget få stjerner og dermed burde være blevet revet fra hinanden, medmindre der var noget andet der holdt den sammen.Det fik forskerne til at måle hastigheder på stjernerne i den og omgivende dværggalakser; "Forbavsende nok viste det sig at stjernerne bevægede sig meget hurtigere end forventet for så svag en galakse. Det betyder at Dragonfly 44 har store mængder uset masse" siger Roberto Abraham.
Analyser af tallene viser at den vejer omtrent lige så meget som Mælkevejen, selvom den kun har 0,01% så mange stjerner og "normalt" stof. Det betyder at den består af 99,9% mørkt stof!

"Vi har ingen idé om hvordan en galakse som Dragonfly 44 kan være dannet, men dataene fra Gemini 8m teleskopet viser at en stor del af dens stjerner er samlet i tætte hobe, og det er et vigtigt spor. Men lige nu gætter vi kun".forsætter han

Se 'Scientists discover a ‘dark’ Milky Way' fra Yale University