Galakser

dværg-galaksen Segue1. Dens få stjerner er markeret med cirkler

Det er ikke noget tilfælde hvis du ikke kan få øje på dværg-galaksen Segue1, selvom den fylder det meste af billedet. Den består nemlig mest af mørkt stof og er kun  blevet identificeret ved at måle stjernernes bevægelser.

Et enormt billede fra det nye VLT Survey Telescope (VST) og dets kamera OmegaCAM på ESO’s Paranal-observatorium viser en trio af lysstærke galakser i stjernebilledet Leo (på dansk Løven). Men snarere end galakserne i forgrunden er det de svagere objekter i baggrunden, der kan fange en astronoms opmærksomhed.

Et studie af elliptiske galakser viser at de ofte har en stor ydre stjernehalo, som antyder at de ikke er nær så gamle som man hidtil har ment. Elliptiske galakser dannes typisk efter 'starbursts' som følge af galaksekollisioner

LÆS MERE på France-Canada-Hawaii teleskopets

Den store Magellanske sky LMC

En undersøgelse af et stjernernes bevægelser og indhold af tungere grundstoffer i vores nærmeste nabogalakse den Store Magellanske Sky (LMC), viser at den har stjælet en mængde stjerner fra den lille Magellanske Sky.

Cosmos field x-ray sources

En ny undersøgelse, har givet et meget overraskende resultat. I de seneste 11 milliarder år er størstedelen af de kæmpestore sorte huller i midten af galakserne ikke som hidtil antaget blevet aktiveret af sammensmeltninger af galakser.