Galakser

Abell S1063 galaksehoben
Abell S1063 galaksehoben
Nye billeder fra Hubble rumteleskopet af galaksehoben Abell S1063, viser ikke kun hobens massive galakse, men også et væld af gravitionelt forstærkede galakser i en galaksehob bag den. Man har indtil videre identificeret 16 enkeltgalakser i de mange gravitionelle lysbuer på billedet, og man har kunnet identificere at lyset fra den forlod den kun 1 mia år efter Big Bang - hvilket vil sige at den kun var ½ mia år gammel!. Det gælder i alt fald en af dem som kaldes ID11. Selve S1063 er også interessant, fordi den er en af de kraftigste røntgenkilder på himlen, pga de mange galaksesammenstød i hoben.

Se Space .. the final frontier fra ESA, NASA's APOD, National Geographics mfl.
Starburst galaksen MCG+07-33-027
Starburst galaksen MCG+07-33-027
Studier af galaksen MCG+07-33-027 som ligger 300 mio lysår fra Jorden, viser at det er en såkaldt 'Starburst galakse' som danner 100x flere stjerner end "almoindelige" galakser. Normalt startes sådanne starbursts af kollisioner med andre galakser, men MCG+07-33-027 er en såkaldt field galakse,.hvilket vil sige at den lihgger ret ensomt udenfor galaksehobene. Astronomerne undersøger stadig galaksen for at finde ud af hvad der så har startet dens starburst. Dette fantastiske billede af den, er taget af Hubble som et led i undersøgelserne

Kilde: NASA/Goddard Space Center og ESA Spaceimages
Galaksen UGC1382 som den hidtl hart været set (tv) og de nye mosaiker
Galaksen UGC1382 som den hidtl hart været set (tv) og de nye mosaiker
Galaksen UC 1382 har i et århundrede været klassificeret som en lille kedelig elliptisk galakse. Men ved at kombinere de optiske billeder med UV billeder, deep field billeder og lav-densiitet hydrogen-filtre, har man afsløret at den faktisk er en meget stor spiralgalakse!

UGC1382 er ikke den eneste "Giant Low Surface Brightness galakse" man har fundet, men den er klart større og tættere på end den hidtidige rekordindehaver - galaksen Malin 1. Umiddelbart kaldes de bare "misklassificerede galakser", men de kan vise sig at være et overgangsfænomen mellem elliptiske og spiralgalakser; Måske endda elliptiske galakser der er ved at vågne op igen, efter et par milliarder års "dvaletilstand" uden stjernedannelser.

Kilde:
Stjernehobe i dværggalaksen NGC1569
Stjernehobe i dværggalaksen NGC1569
Det er lykkedes Hubble rumteleskopet at fange og opløse 3 superstjernehobe i en starburst dværggalakse 11 millioner lysår herfra, kaldet NGC 1569. Den ene af de 3 stjernehobe ligger bag en af de andre, så de ligner én større hob. Men hver af dem indeholder millioner af stjerner - noget der er uhørt i vores egen galakse (bortset fra kuglehobene)

Kilde: 'Hubble Hotbed of Vigorous Star Formation'
Blå og røde galakser, samt mellemstadiet som er en grøn galakse
Blå og røde galakser, samt mellemstadiet som er en grøn galakse

Hvad farve har galakser? Galaksers farve er ikke kun noget der interesserer astrofotografer når de skal gengive virkeligheden. Men farven viser også noget andet: For stjernedannende galakser er mere blå, pga de meget klare nydannede blå kæmper, mens "Gamle" galakser domineres af de røde kæmpestjerner. Grønne galakser er mere sjældne. Og nye simulationer som meget realistisk har simuleret blå galaksers overgang til røde, efterhånden

Se Oxford Journal Abstract og Durham University