Galakser


Galakser i store galaksehobe interagerer eller kolliderer ofte med hinanden; Nogle gange smelter de sammen, mens det andre gange "bare" går ud over deres spiralstruktur. Men ofte skaber det et starburst som danner tusinder af nye stjerner, og dermed forbruger alt det interstellarre stof, så videre stjernedannelser stopper og efterlader galaksen gold og livløs.
Men det kan også ske når galakser bevæger gennem andre galaksers tætte haloer, som kan "kæmme" galaksen for interstellart stof ved en proces kaldet "Ram Pressure Stripping" (kollisions-tryk stripping), som er en lynhurtig proces der ku tager nogle millioner år.

Men en ny undersøgelse af 11.000 galakser, viser at Ram Pressure Stripping også er en meget hyppig "dødsårsag" for mindre galakser, som man ofte finder golde og livløse og uden aktive stjernedannelser. Dermed er Ram Pressure Stripping en meget almindelig "dødsårsag" for galakser rundt omkring over hele universet.
LÆS: Galaxy Murder Mystery fra ICRAR
En ny-publiceret undersøgelse om antallet af galakser i universet, som er en kulmination på 15års optællinger af galakser, viser at der er mindst 2 trilioner galakser i universet!. Det er 10x så mange som man hidtil har ment!
Undersøgelsen er lavet ved at omdanne især Hubble billeder af enkelte områder i universet til 3D kort, for derved at tælle hvor mange galakser der var i forskellige epoker af universets historie. Udover at tælle hvor mange galakser der er idag, har de fundet at galakserne lå 10x tættere end i dag et par mia år efter Big Bang, men at de dengang i gennemsnit var på størrelse med vore dages dværggalakser. Siden er de smeltet sammen til færre større galakse - men stadigvæk 2 trillioner galakser!
Kilde: Royal Astronomical Society
ALMA og NRAO billeder af tidlige galakser
ALMA og NRAO billeder af tidlige galakser
Hubbles berømte 'deep-field' optagelser afslørede millioner af hidtil usete galakser i det tidlige univers. Men de afslørede ikke mange detaljer om hvordan de så ud, fordi disse fjerne galakser er meget små og gemt i tætte støvskyer. Derfor afslørede de nok heftige stjernedannelser i tidlige galakser, men heller ikke ret meget mere.

Men med de sidste års voldsomme udvikling i submillimeter- og radioteleskoper, er det nu muligt at se hvordan galakserne rent faktisk så ud dengang for 10 mia år siden, da de fleste af nutidens gamle stjerner blev født.

Kilde: VLA, ALMA Team Up to Give First Look at Birthplaces of Most Current Stars fra NRAO
Australske astronomer har fundet en enorm supergalaksehob ret tæt på os. SKjult bag Mælkevejens centrum er den hidtil gået ubemærket hen. Vela hoben som den er blevet døbt har en enorm masse, og den kan måske forklare den forskel på Mælkevejens kurs gennem rummet, og den man havde forventet baseret på de hidtil kendte galakser omkring os.
Kilde: 'ANU helps find supercluster of galaxies near Milky Way' fra ANU
Studier af dværggalakser viser  at Mørkt stof følger det normale stofs fordeling
Studier af dværggalakser viser at Mørkt stof følger det normale stofs fordeling

Italienske forskere har ved at studere massens fordeling i 36 dværggalakser, vist at det mørke stof imiterer det almindelige stof; Nogle af de 36 galakser var kompakte og andre spredte. Og deres undersøgelse viste at det mørke stof er klumpet tæt sammen i de kompakte galakser og spredt i de løse galakse - som om det imiterede eller fulgte det baryonske stofs fordeling!
Det er ifølge forskerne et gennembrud i forståelsen af det mørke stof og kan lede til en bedre forståelse af den mørke energi
Se eller LÆS Pressemeddelelsen