Andromedagalaksen M31 i visuelt/røntgen lysAndromeda galaksen M31 er vores nærmeste større nabo-galakse. Den ligner Mælkevejen på mange punkter, men har et 300x større centralt sort hul end vores egen Mælkevej!

Andromeda galaksen som ligger 2,5 millioner lysår fra Mælkevejen er kun lidt større end Mælkevejen. Som alle andre spiralgalakser, har den et stort centralt sort hul som kan observeres i røntgen-lys. Og M31 centrale røntgen-lys er lidt kraftigere end Mælkevejens.

M31 er et interessant objekt at observere, så Chandra X-ray rumteleskopet har studeret den regelmæssigt siden sin opsendelse i 1999. Og disse studier har vist en regelmæssig rolig røntgen udstråling fra 1999 til 2005. Men i 2006 steg røntgen udstrålingen fra det centrale sorte hul med ikke mindre end 4000% - altså 40x kraftigere. Og det niveau har den ligget på siden 2006.

Men på trods af dette udbrud, er M31's centrale sorte hul stadig meget mere roligt end Mælkevejens i forhold til deres størrelser.

For man har længe vidst at dens centrale sorte hul er væsentligt tungere end Mælkevejens, selvom den kun lyser lidt mere. Men de nye undersøgelser af den viser, at M31 centrale sorte hul er ikke mindre end 300x tungere end Mælkevejens.

Mælkevejens centrale sorte hul har også haft en del udbrud henad vejen, så de nye observationer viser, at selvom Mælkevejens centrale sorte hul faktisk er meget aktivt "for tiden" (måske i en periode over hundreder af år), er det ikke er spor usædvanligt for centrale sorte huller, hverken målt i intensitet eller variation.

Kilde: Smithsonian Astrophysical Observatory