Massivt centralt sort hul og dens jets
Quasarer er de allerførste galakser, som udsender ekstremt meget energi. Men hvorfor falmede de til "almindelige" galakser? Det mener forskerne de har fundet et svar på.

Et studie af galaksen Mararian 231 som ligger 600 mill lysår herfra, viser nemlig at denne meget aktive galakse blæser sine indre dele fri for gasser. Markarian 231 er ganske vist ikke en rigtig quasar, men en starburst galakse der danner 100 nye stjerner om året (100x så meget som Mælkevejen). Dermed udsender den faktisk lige så meget energi som en quasar, og ligner dem på flere punkter, men er til gengæld meget nærmere og dermed lettere at studere.

Videoen her viser hvordan modellen af det galakse-sammenstød som er skyld i den voldsomme aktivitet i kernen, ender med at gasserne i galakseskiverne bliver spredt så meget at kernen ligger helt blottet og dermed falmer - i al fald for en tid.

Sådan et "bøvs" kan altså tage appetitten fra enhver galakses stjernedannelser

Og det nye studie af den viser, at netop den voldsomme aktivitet blæser dens indre dele fri for gasser, hvorved den voldsomme aktivitet fra dens centrale sorte hul som er skyld i det, "blæser sig selv ud", fordi aktiviteten netop skyldes indfald af gasser, som nu forsvinder.

Det mener forskerne dermed også er tilfældet i quasarerne, som også oplever en voldsom starburst.


Kilde: University of Maryland