Print
Parent Category: Astronomi
Category: Galakser

Analyser af de centrale dele af seyfert galaksen NGC4151 viser de tydelige rester af et udbrud i dens centrale sorte hul for 25000år siden.

NGC4151 som går under kælenavnet "Sharons øje" (efter filmen ringenes herre) er en aktiv Seyfert-galakse.  Den skiller sig ud ved at være en særlig klar røntgen-kilde.

Nye analyser af dens centrale sorte hul som er kilden til røntgenstrålingen, og dens omgivelser i den centrale del af galaksen, viser at den er omgivet af en skal af ioniseret brint som fortælle rom et voldsomt udbrud i galaksens centrale sorte hul for godt 25000år siden.

Normalt forekommer den slags udbrud efter - og ofte længe efter - galakse-kollisioner, men galaksens bjælkestruktur vidner om en ugeneret galakse-struktur, så forskerne mener det har været et spontant eller periodisk udbrud i det supermasssive sorte hul.

Billedet herover er et falsk farve billede der viser de centrale dele af galaksen; Det røde er ioniseret brint (H-II) fotograferet med Jacobus Kapteyn Teleskopet på La Palma, mens det blå er røntgen lys fotograferet af Chandra rumteleskopet.


Billedet herunder viser galaksen i alm. lys.

NGC4151


Kilde: Harvard Unbiversity