Astronomer har lige målt massen på det tungeste kendte sorte hul: Det centrale sorte hul i galaksen M87

Billedet her er et 'artwork' af hvordan man en dag måske vil kunne se et sort hul i et fremtidigt super teleskop. Den sorte skive er hændelseshorisonten, og udenom den ligger der en ring af materiale der samler sig om hullet før det falder ind mod hændelseshorisonten. Men når de indfaldende gasser falder det sidste stykke ind, klumper det sig så meget sammen, at noget af det presses op mod polerne og presses ud langs polerne m,ed en voldsom energi i form af polare jets

På grund af disse jets har man også vist at netop M87 har et meget aktivt centralt sort hul, fordi hele galaksen domineres af sådanne jet. Det centrale sorte hul i M87 har været vejet før, så derfor vidste man godt at det var enormt.

Men man "vejer" sådanne legemer ved at sammenholde det med hele galaksens vægt, og man har ikke før vejet det inklusive den sorte masse man nu ved skjuler sig i haloen om en galakse.

Det har et hold astronomer derfor nu gjort, og har med målingerne kunnet konstatere at den vejer ikke mindre end 6,6 milliarder sol masser!

Kile: Gemini Observatoriet