Intergalaktiske gasser i galaksehobe

En undersøgelse af de tungere elementer et enkelt supermassivt sort hul skyder ud i det intergaltiske rum, viser at den er istand til at berige en hel galaksehob med tungere grundstoffer

Gasser der skydes ud fra centrale sorte huller er som regel meget energirige, og kan derfor studeres ved røntgen-lys. Ved at bruge Chandra røntgen rumteleskopet, har en gruppe astronomer dermed kunnet følge de tungere grundstoffer der er dannet om et centralt supermassivt sort hul og skudt ud af galaksen i dens jets spredes i rummet omkring den.

Det er jettene fra den enorme elliptiske galakse NGC 6051, som ligger centralt i en større galaksehob man har undersøgt. Og man har fundet at det intergalaktiske rum i hoben er mættet med jern-atomer, i en grad så de anslår at dette ene sorte hul har spredt 100 millioner solmasser jern ud i hoben.

Dermed vurderer de at det ikke bare er rummet mellem galakserne der er blevet beriget med tungere grundstoffer som jern, men at det også har gjort en mærkbar forskel i de øvrige galakser i hoben

Det tilføjer også lidt ekstra dimension til vores forestilling om at vores tungere grundstoffer er skabt i tidligere generationer stjerner, når noget af det rent faktisk kan komme fra et sort hul i en nabogalakse!

Kilde: Harvard Smithsonian