Exoplaneten 55cancri - superjord

Astronomer har fundet en planetd er kun er 60% større end Jorden om en stjerne der ligner Solen meget, og som har 4 andre planeter om sig.

Selvom exoplaneten 55-Cancri e kun er 60% større end Jorden, vejer den ikke mindre end 8x så meget som Jorden.

Forklaringen er dels at den indeholder flere tungere metaller, sikkert ikke har meget atmosfære og at dens større masse har trykket mere sammen, så det får en massefylde der svarer til bly.

55 Cancri e er dermed ikke lige det sted en exobiolog vil lede efter liv, men den er yderst interessant for forskere i hvordan planet-systemer dannes. Dels fordi den

Exoplaneten 55cancri - superjord

Det diskuteres hvorvidt 55 cancri e som ligger ret tæt på moderstjernen, er en stor klippe-planet eller måske er resterne efter en gaskæmpe som vores egen Jupiter, som er blevet dannet for tæt på stjernen, og derved er blevet berøvet sin atmosfære.  Hvis det er tilfældet er den meget unik.

Hele planetsystemet ligner vores eget meget; Sjjernen - 55 cancri A - er stort set magen til Solen og man har indtil videre fundet 5 planeter om den. 55 Cancri ligger ca. 40 lysår herfra, så den er klar nok til at kunne ses med det blotte øje, lidt øst for stjernebilledet tvillingernes hovedstjerner

Kilde: University of British Columbia