Vi kender i dag flere tusinde exoplaneter af varierende størrelser, masser og temperaturer. De varierer fra klippeknolde over jordlignende planeter og rene vandverdener til gasplaneter som vores egen Jupiter.
Men ved at sammenligne de teoretiske modeller med data fra 3700 exoplaneter, har sweitziske forskere fundet grænserne for hvor store og små de kan være.
- Planeter med radius op til 1,4x Jordens kan være jordlignende,med land, vand og atmosfære
- Planeter over 1,6x Jorden har et højere indhold af silikater og er dækket af vand med en brint/Helium atmosfære.
- Planeter over 2,6x Jorden er for tunge til vand,men kan i stedet være dækket af atmosfære
- Planeter over 4x Jorden er gaskæmper
Det er altså de teoretiske grænser de har sammenlignet med de faktiske observationer og burde dermed være en statistisk signifikant sammenhæng skriver forskerne
Siden den første exoplanet blev opdaget for snart 30år siden, har man fundet adskillige tusinde kandidater, hvoraf godt 5000 idag er bekræftet. Heraf har man også fundet lidt under hundrede planeter af Jord-størrelse.
Men i 2017 fandt astronomer tegn på at der kunne være en stor måne om en exoplanet om stjernen Kepler 1625 8.000 lysår fra Jorden. Nu har opfølgende observationer med Hubble og analyser af Kepler1625 bekræftet at der er en enorm måne om den ene kendte planet om den - Kepler1625b. 1625b er en gasplanet som er flere gange større end Jupiter, så selvom månen kepler1625b-i er på størrelse med vores egen planet Neptun, vejer den kun 1½% af moderplaneten Kepler1625b skriver ESA
Siden man fandt en mindre planet om vores nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, har astronomier analyseret den og diskuteret den ivrigt; For den er ikke meget større end Jorden og ligger omtrent i den beboelige zone. MEN; Selvom den ligge rom en fredelig lille rød stjerne, ligger den ret tæt på sin moderstjerne, så selv moderate soludbrud fra proxima Centauri, som jo hænder regelmæssigt, kan gøre den ubeboelig. Vi ved en del om Proxima Centauri b; At den er lidt større end Jorden, er en klippeplanet med en atmosfære og sandsynligvis vand.Dermed er den sandsynligvis "låst" i sin bane, med en side med permanent dag og en anden med konstant nat. Dermed har man ment at dagsiden måtte være meget varm og natsiden meget kold.
Men nye analyser og modeller viser at med store mængder vand,vil varmen fordeles, så liv trods alt er muligt.
En artikel på arXiv og en anden fra < a href="https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/ast.2017.1760" target="neW"> Mary Ann Libert Institute viser hvordan tilstedeværelsen af større have øger den livs-kapacitet signifikant og at liv derfor er mulig på den
Siden fundet af den første exoplanet i 1992, har man nu fundet over 4.000 bekræftede exoplaneter af alle størrelser, hvoraf 35% har vand:
Dermed har forskere nu mulighed for at studere sammenhænge mellem planeter og lav en model af deres indre som forklarer de data man har om dem.
- De store planeter på >2,5x Jordens radius indeholder op til 50% vand, men med temperaturer på 200-500'C er det mest i form af vanddamp. Længere nede i atmosfæren er der et hav og under det et lag højtryks-is som dækker en klippekerne.
- De små planeter <1,5x Jord-radius er klippeplaneter ligesom Jorden. Men eftersom kun 0,02% af Jordens masse er vand, kan forskerne ikke sige om det er almindeligt. Modellen er præsenteret på Goldschmidt konferencen i London iflg pressemeddelelsen
Det er for første gang lykkedes at finde og identificere en exoplanet med radioteleskoper, skriver NRAO (National Radio Astronomical Observatory). Men exoplaneten som er blevet døbt SIMP J01365663+0933473 , er faktisk for stor til at kunne kaldes en planet, men også for lille til at kunne klassificeres som en brun dværg-stjerne.
Derudover ligger den meget usædvanligt helt for sig selv, og blev kun fundet i kraft af dens magnetfelt, som radioteleskoperne kunne registrere.