Exoplaneter

Planeter kan sagtens kredse om en stjerne i et dobbeltstjernesystem. Men en planet der kredser om begge stjerner vil have en meget ustabil bane. Mente man. For ikke desto mindre har man fundet en sådan såkaldet "cirkum-binær planet"

Exoplaneten CoRoT-2b er 3x så stor som Jupiter. Men dels befinder den sig kun 4 mio km fra sin moderstjerne som også udsender ekstremt meget røntgen-stråling. Dermed gennemlyses den konstant af røntgenlys

Kilde: Pressemeddelelse fra Chandra's hjemmeside

Den jordlignende exoplanet hd85512b

Astronomer har i dag annonceret en rig fangst på mere end 50 nye exoplaneter. De nye planeter er fundet med ESO’s exoplanetjæger HARPS, som er førende på verdensplan. I samlingen er der 16 superjords-planeter, hvoraf den ene kredser ved kanten af sin stjernes beboelige zone.

Fundet af en brun dværg ved navn 2MASS J21392676+0220226, hvor ekstremt vejr får dens lysudstråling til at variere med op til 30% indenfor et interval på kun 8 timer!. Astronomerne mener at der må være tale om en stor storm der minder om Jupiters røde plet.

Kilde: University of Toronto

Exoplaneter

Et hold astronomer der havde studerede exoplaneten Kepler-19b opdagede at der var en 5 minutters forsinkelse i dens tilsynekomst, som antydede at der er en ekstra usynlig planet