Exoplaneter

Billedanalyser af gamle Hubble billleder fra 1998 viser planeterne i planetsystemet HR 8799

Exoplaneten TRes-2b som er en "varm-Jupiter" planet har vist sig at være det mørkeste legeme man endnu har observeret. Den absorberer 99,9% af alt det lys der rammer den, hvilket er årsagen til at den er blevet så varm at den er blevet klassificeret som en ud af indtil nu 150 kendte varme Jupiter-planeter

LÆS MERE på Princeton University

Den første exoplanet blev opdaget i 1995. Derpå fulgte en stille strøm af opdagelser, så man i 2010 havde opdaget ca. 500 exoplaneter, hvoraf et par enkelte jordlignende planeter. Men Kepler rumteleskopet har siden opsendelsen i 1999 fundet ikke mindre end 1235 kandidater (pr. 9 sept) inden for et 10x10grader udsnit af himlen.  Dermed ved vi nu at der er flere små planeter end store og at de ofte indgår i hele planetsystemer, idet 120 af Keplers bekræftede fund har søsterplaneter.

Kilde: Kavli Institute

Jorden har en usædvanlig stor måne i forhold til størrelsen, som kun har kunnet dannedes ved at større sammenstød. Og fordi Månen har spillet en stor rolle i livets udvikling på Jorden, har forskere undersøgt hvor usædvanlig den er, og har fundet at sandsynligheden er 1:12!

dannelse af planetsystem

Data fra Kepler rumteleskopet som indtil nu har opdaget 1200 exoplaneter, viser at mange at de store klippe-planeter man har fundet sandsynligvis er mislykkede gas-kæmpe planeter.