Exoplaneter

ESA's infrarøde rumteleskop Herschel har identificeret tydelige vand-linier i spektret fra stjernen TW Hydrae, 176 lysår fra Jorden. Vandet er bundet til støvkorn - formodentligt begyndende kometer - i den ydre del af dens protoplanetariske sky.

Nærstudier af den unge stjerne SAO 206462 med det japanske Subaru-telekskop, afslører at den har spiraler om sig! Spiralerne er iflg forskere sikre tegn på at der er ved at dannes planeter om stjernen. Støvskiven og spiralerne er ca. 2x Pluto's bane 

Kilde: NASA/Subaru

Det er for første gang lykkedes at fotografere et planetarisk legeme udenfor solsystemet, der ikke er varmere end Jorden. Det er godt nok en brun dværgstjerne, men den er kun 6-9x Jupiters masse og har en overflade-temperatur på kun 30-70oC

WD 0806-661 B som den hedder ligger 2500AU fra sin moderstjerne en hvid dværg

Kilde: Penn State University

For 4 mia år siden oplevede Jorden et bombardement af kometer, som menes at have bragt vand og livs-ingredienser til Jorden. Nu har Spitzer rumteleskopet opdaget et lignende komet-bombardement på planeter om stjernen Eta Corvi, hvor planetisimaler bliver nedbrudt ca. 150AU fra stjernen (ligesom Oort kometbæltet)

Kilde: Spitzers hjemmeside og om Eta Corvi

Astronomer fra McDonald Observatory har identificeret et usædvanligt planetsystem mellem Keplers data. Systemet som kaldes Kepler-18 omfatter 3 store planeter som alle ligger meget tæt på moderstjernen. To af dem er endda gaskæmper! På bill. øverst ses deres baner sammenlignet med Merkurs bane tv. Nederst ses deres størrelser sammenlignet med Jorden.

Kilde: McDonald Observatory