Exoplaneter

Astronomer fra Penn State University hra opdaget 3 nye planeter om stjernerne HD 240237, BD +48 738, og HD 96127. De er alle stjerner der - ligesom Solen engang vil gøre det - har "pustet" sig op til røde kæmper. Samtidigt har de fundet at kun planeter der ligger 0,6x afstanden til Jorden (AU) mangler og formodentligt er slugt af moderstjernen da den pustede sig op.

LÆS MERE på Penn State

Exo-Jord (Jord2)

En grupper astronomer og biologer fremlægger i en ny artikel et forslag til en skala for jord-lighed og beboelighed, til at kategorisere hvor interessante de tusinder nyopdagede exoplaneter er:
ESI Earth Similarity Index angiver hvor jordlig en exoplanet er.
PHI Planetary Habitability Index vurderer dens beboelighed

Kilde: WSU

Et særligt lyn-fænomen højt i atmsofæren som kaldes lyn-tårne (sprites) som findes på Jorden, men er meget kraftigere på større planeter som Saturn og Jupiter, kan afsløre organisk kemi. Lynene som tilskrives en central rolle i udviklingen af organiske forbindelser er nemlig kraftige nok til at ville kunne ses og spektral-analyseres.

Kilde: Tel Aviv University

Exoplaneten WASP 12b er en såkaldt "varm-jupiter"-planet der ligger meget tæt på sin moderstjerne. Og netop fordi den er så varm er det lykkedes astronomer at måle indholdet af dens atmosfære. Man har kunnet måle dens sammensætning af gasser som brint, ilt, nitrogen, vand, CO, CH4, TiO og VO og har fundet at den adskiller sig fra vores egne gasplaneter ved at have mange kulstof-forbindelser.

Kilde: arXiv

Dannelse af et planetsystem

Et studie af det kun 10 mio år gamle planet-system TW Hydrae, 150 lysår fra Jorden viser at det indeholder godt 1000x så meget vand som Jordens have. Vandet er i is-form og spredt ud over hele systemet ligesom kometerne, hvilket støtter teorien om at Jordens vand kom fra kometer

Kilde: Harvard-Smithsonian