Tyske astronomer har fundet 2 meget gamle exoplaneter i Mælkevejen. De to planeter som hedder HIP 11952b og HIP 11952 og anslås til at være 12,8-13 milliarder år gamle, er begge Jupiter-klasse gasplaneter der kredser om en gammel gul hovedseriestjern.
Nye resultater fra ESO viser, at klippeplaneter, af Jordstørrelse, er meget almindelige i de beboelige zoner omkring svage røde stjerner. Forskerne vurderer, at der er flere milliarder af sådanne planeter alene i Mælkevejen og formentlig omkring hundrede i Solens umiddelbare nabolag. Det er den første direkte måling af hyppigheden af super-jords-planeter omkring røde dværge, som udgør 80 % af stjernerne i Mælkevejen.
En undersøgelse af de tidligste faser af planetdannelser om dværgstjerner, har vist at støvet i den ydre del af støvskiven ikke er almindeligt støv, men krystalinsk støv. Det dannes normalt kun ved høje temperaturer, så den proto-planetariske støvskive er fomodentlig faldet på plads allerede en million å efter stjerne-dannelsen
Kilde: Harvard
Den nyeste erkendelse om planet-dannelser er, at planeterne skifter plads når de dannes, og at der er planeter om dobbeltstjerner. Et nyt studie viser at der dermed må være et stort antal frie exoplaneter, som er blevet smidt ud af planetsystemerne, med hastigheder på helt op til 50 mio. km/t. Og da undslippelses-hastigheden fra Mælkevejen "kun" er 2,4 mio. km/t, må mange af dem også forlade Mælkevejen
Kilde: Harvard
Kendskabet til over 300 planetsystemer med mere end bare et par planeter om, har afsløret et lidt overraskende fænomen der har undret astronomerne; De store gasplaneter klumper sammen i foretrukne baner om deres moderstjerner, men holder sig fri af andre områder. En ny undersøgelse af planetdannelser har fundet en forklaring på gåden.