Exoplaneter

exomåne Analyser og simulationer af måners dannelse om store Jupiter-lignende exoplaneter, viser at der kan dannes meget store vandholdige måner om dem, i endda ret store afstande fra deres planeter.
Det betyder 2 ting: For det første burde det dermed være muligt at se dem direkte, med den kommende generation af kæmpeteleskoper, og for det andet kan de være beboelige.

LÆS 'Water ice lines and the formation of giant moons around super-Jovian planets'på arXiv
exoplanet solsystem Det er ikke nok at være en mindre planet tilpas tæt på moderstjernen for at være beboelig.Mange planeter jhar nemlig mehget elliptiske (excentriske) baner, som gør at de kan blive frosset totalt ned om vinteren og brændt af om sommeren.
Heldigvis viser en ny undersøgelse af 74 kendte mindre exoplaneter, at de alle har næsten cirkulære baner, ligesom Jorden og Mars.Det er med andre ord godt nyt for vores håb om at finde liv andre steder.

LÆS 'Circular orbits identified for small exoplanets' hos MIT
Kunsters forestilling om 55 Cancri e exoplaneten
Det er lykkedes at påvise tydelige ændrede forhold på en super-jord exoplanet. De første observationer af exoplaneten 55 Cancri e vakte opmærksomhed, fordi de viste et stort indhold af Carbon, som antydede at det kunen være en diamant-planet. Men siden har man observeret markante ændringer på planeten, hvor temperaturen også er tredoblet i løbet af kun et år!
Astronomerne mener at det kan være et vulkanudbrud som har skabt de bemærkelsesværdige ændringer. Det kan også bortforklare Carbon indholdet, som dermed ikke behøver have noget med diamanter at gøre.


LÆS '.. first evidence of changing conditions on a super Earth '
Venus - endnu en skydækket jordlignende planet Indtil nu har man opdaget en god håndfuld "Super.Jord" planeter, hvoraf man har kunnet observere 4-5 stykker direkte. De er blevet studeret meget flittigt, og studierne viser at højest sandsynligt alle er dækket af skyer, fordi de har et meget ensartet visuelt og infrarødt spektrum. Det indikerer at noget udvisker detaljer og fordeler varmen jævnt: Skyer.
Astronomer fra University of Washington mener endda, at de ved at studere kendte skyers karakteristika, kan sige hvilke slags skyer der dækker dem!

Kilde: SeminaretSeeing Though the Clouds: The Thermal Emission and Reflected Light of Super-Earths ...
Exoplanet omM-stjerneAustralske astronomer har fundet en Jupiter-størrelse exoplanet, i et tæt kredsløb om en lille M-klasse dværgplanet kaldet HATS-6. Fordi planeten er så stor, må den være dannet længere ude om stjernen og derefter migreret indad, men teorierne kan ikke forklare hvordan det kan være gået til - den er ganske enkelt for stor til den lille stjerne!
Planeten har en masse som Saturn, men er på størrelse med Jupiter, så den er meget let. Og fordi stjernen er så svag., bliver den heller ikke opvarmet særligt meget til trods for dens nærhed. Det er med andre ord en meget anderledes exoplanet.
Opdagelsen blev lavet med Magellan teleskopet i Chile, samt en Australsk amatørastronom, som kunne lave præcise data af den, når den ikke kunne ses fra Chile.

LÆS 'New exoplanet too big for its stars' hos ANU