Exoplaneter

Wolf 1061 planetsystemetAustralske astronomer har fundet 3 exoplaneter om stjernen Wolf 1061, som ligger kun 14 lysår fra Jorden.
Fundet bliver ekstra interessant af at de er hhv. 1,4x, 4,3x og 5,2x Jordens masse og dermed sandsynligvis alle er klippeplaneter som Jorden OG at den ene ligger i biozonen om stjernen og dermed er potentielt beboelig. De er dermed de nærmeste jordlignende planeter vi kender, "kun" 132.447.397.600.000.000km væk.
Wolf 1061 ligger lige nordvest for kuglehoben M106 på himlen

LÆS MERE hos USNW Australia

Efter man i 2011 fandt en stor gasplanet om stjernen HD 7449, undrede man sig over dens meget excentriske bane, som både er stærkt elliptisk og afviger meget fra moderstjernens bane. Den er derfor blevet studeret grundigt siden, fordi man mente der måtte være et andet større objekt om den. Og nu har man fundet en dværgstjerne der kredser længere ude om stjernen, som får HD 7449b's bane til at bevæge sig op og ned. Banen er ikke superstabil, men den har gjort det i millioner af år og kan sikkert også fortsætte i lang tid endnu.

SE 'Monster planet is “dancing with the stars” Fra Carneige Science
Varme Jupiter-planeter
Selv om man har fundet ret mange af de såkaldte varme Jupiterplaneter ved man stadig ret lidt om dem, fordi de er karakteriseret ved at kredse tæt om deres moderstjerner og derfor er svære at observere. Men det er lykkedes at lave- og sammenligne spektre fra 10 varme Jupiters. En af de ting der havde undret astronomerne var den tilsyneladende mangel på vand i deres spektre, Men den nye analyse viser, at de er dækket af tætte skyer som gør det umuligt at se vandet; Der kan med andre ord være masser af vand, selvom man ikke har set det endnu.

Kilde: 'Largest ever comparative study solves missing water mystery'

Det er for første gang lykkedes at observere et helt planetsystems dannelse ved hjælp af Large Binocular Telescope i Arizona og Magellan teleskopet i Chile.. "Tidligere har vi altid kun haft indirekte data, og så er der altid andre forklaringer der også kan passe", siger professor Peter Tuthill.

Kilde: Sydney University
exoplanet med vinde på 2km/s!Det er lykkedes at kortlægge en exoplanets vejrsystemer. Det er gjort ved at måle hvordan lyset fra stjerne ændrer sig når planeten HD 189733b passerede ind foran moderstjernen og samtidigy tage højde for hvordan stjernens lys er klarer i midten end mod kanterne. Dermed har de kunnet måle vindhastighederne på hver side af planeten og har kunnet lave en meget detaljeret kortlægning.

De kunne dermed måle vindhastigheder på op til 2km/s, som er 20x hurtigere end noget målt på Jorden og 7x lydes hastighed!

LÆS MERE på University of Warwick