Exoplaneter

Exoplaneten HAT-P-7b som ligger 1040 lysår herfra, er en stor gasplanet - 40% større end Jupiter, som er gravitionelt låst til moderstjernen, så den ene side er over 2500'C varm, mens natsiden er væsentligt koldere. Da det er en gasplanet, er der skyer på den, men på grund af temperaturforskellene mellem nat og dagsiden, dannes de kun på natsiden, og fordamper hvis de driver over på dag-siden.
Nye studier af den viser at vindende skifter voldsomt, så der kommer voldsomme storme efterfulgt af mere vindstille perioder. Man har desuden fundet at skytoppene består af korn af mineralet corundum, som er det mineral rubiner og safirer er lavet af.
Det er første gang man har kunnet måle "vejret" på en exo-gasplanet.

Kilde: Winds of rubies and sapphires strike the sky of giant planet fra Unbiversity of Warvick, UK
Radial Velocity (RV) metoden til at finde exoplaneter
Radial Velocity (RV) metoden til at finde exoplaneter
Man har idag fundet 3000 bekræftede planeter om andre stjerner, men de ligge alle ret tæt på deres moderstjerne.Grunden er at planeter længere ude (>10AU eller 1,5 mia km) er årtier om at kredse om stjernen; Dermed formørker de meget sjældent stjernen set fra Jorden og den svage "rokken" i stjernens bane er også meget langsommelig.

Derfor har en gruppe astronomer undersøgt om det er muligt at registrere exoplanter, ved kun at se kortere varende ændringer i deres rotation. Det gjorde de ved at studere 6 stjerner som har kendte objekter om sig - både små binærstjerner og exoplaneter. Og det er muligt ifølge deres undersøgelser med 10m Subaru teleskopet

Kilde: What Swings a Star Around – Another Star or a Distant Planet? fra NAOJ.org
Den jordlignende exoplanet Proxima Centauri b
Den jordlignende exoplanet Proxima Centauri b
Siden ESO for nogle måneder siden fandt en jordlignende exoplanet om vores nærmeste nabostjerne Proxima Centaurus er den (PC-b) blevet studeret meget nøje,selvom man endnu ikke kan se den direkte. Et nyt studie afslører meget detaljerede informationer om PC-b: Den ligger kun 7,5mio km fra moderstjernen eller 20x tættere på stjernen end Jorden er fra Solen. Men da Stjernen er 1000x svagere end Solen, er den lige tilpas temperaret. Den vejer 1,3x Jorden og er 0,94-1,4x Jordens størrelse. Hvis den er lidt mindre end Jorden, vil den med en klippekerne som Jorden, have 5% vand mod Jordens 2%;Altså meget jordlig.
Men hvis den er lidt større end Jorden, vil den have en lettere massefylde og dermed mindre klippekerne. I så fald vil dne være dækket af et 200km dybt hav!.
Men uanset dybde, har de fundet at den må have et tyndere atmosfære-lag end Jorden og et hav af flydende vand!

Kilde: AFP fx dailymail.co.uk
Se også: Fund af Jordlignende planet om nærmeste nabostjerne
Spiral i protopålanetarisk støvskive
Spiral i protopålanetarisk støvskive
Studier af en ung stjerne Elias 2-27 i Rho Ophiuchi stjernedannelseskomplekset med ALMA submilimeter radioteleskoper, har afsløret en tydelig spiralstruktur den planetdannende støvskive der omgiver stjernen.
Fundet forklarer et af de store problemer man har haft med teorien om planetdannelser. For så snart der samler sig et lidt større legeme i sådan en støvskive, vil den blive skubbet/trukket ind i stjernen. Men en spiralstruktur som den man har fundet, om Elias 2-27 forklarer hvorfor de ikke gør det, fordi tyngdebølger i støvskiven holder den på plads.

Protoplanetary disk around a young star exhibits spiral structure fra MMax planck Geselschaft
Hidtil har man ikke fundet så mange exoplaneter om brune dværge og tilsvarende helt lette stjerner. Tilsvarende har man heller ikke fundet protoplanetariske støvskiver. Men en ny undersøgelse har fundet støvskiver om fire sådanne helt lette stjerner. Det viser at de sagtens kan have planeter om sig

Kilde: New low-mass objects could help refine planetary evolution fra Carneige