Exoplaneter

Studier af exoplaneten HAT-2b, har afsløret noget mærkeligt; Normalt formørker exoplaneter deres moderstjerne og det gær HAT 2b også. Men dens stjerne HAT2 bluser også op i en regelmæssig rytme på 87 minutter, som stemmer overens med planetens rotation. Det ser altså ud til at exoplaneten er stor nok til at skabe udbrud på overfladen af dens moderstjerne!
Det er ikke set før og teorierne kan ikke forklare det, men forskerne mener at HAT2b måske er tung nok til at deformere stjernen når den er tættest på den.
Kilde: The heart of a far-off star beats for its planet fra MIT
ExoplaneterEt blandet internationalt hold astronomer som har deltes om at gennemgå de enorme mængder data fra et survey fra Keck teleskopet,. har annonceret fund af ikke mindre end 100 nye exoplaneter. Keck teleskopet har lavet 61.000 individuelle målinger af 1.600 stjerner. Disse data er blevet offentliggjort for alle forskere, så man har kunnet studere dem over hele verden.
Blandt fundene er der bla en om stjernen GJ 411, som er Solens 4'de nærmeste nabostjerne. GJ411 er en meget lille stjerne og dens planet GJ411b er også en meget lille og dermed potentiel jordlig exoplanet.
Kilde: "...group effort, finds more than 100 candidates" fra Carneige Science Institute
TW Hydra's Støvskives wobblen
Studier af stjernen TW Hydrae, 192 lysår fra Jorden har afsløret en 16årig periodisk formørkelse af systemet, ved at sammenligne billeder med tilsvarende målinger fra år 2000. Først troede man det var en exoplanet. Men Hubble fotos viste at formørkelsen strakte sig 160 mio km ud på dens omgivende støvskive. Det fik astronomerne til at tro at det kunne være en planetdannelse om den unge stjerne. Men på den afstand af stjernen skulle den have en meget længere periode OG den skulle være mindst af jupiterstørrelse for at påvirke støvskiven så voldsomt.
Den bedste forklaring er at der er en færdig planet tættere på stjernen, men i en skæv vinkel, så vi fra Jorden kun kan se dens skygge på støvskiven.
Se Hubble Captures ‘Shadow Play’ Caused by Possible Planet fra NASA/Hubble
ESO har underskrevet en aftale med Breakthrough Initiatives om at tilpasse instrumenterne ved Very Large Telescope i Chile, så der kan søges efter planeter i det nærmeste stjernesystem Alpha Centauri. Planeterne her kunne være målet for de miniature rumsonder, som Breakthroughs Starshot projekt planlægger.

ESO VLT i chileESOs generaldirektør Tim de Zeeuw har underskrevet en aftale med Breakthrough Initiatives, representeret ved Pete Worden, som er formand for Breakthrough Prize Foundation og direktør for Breakthrough Initiatives. Aftalen sikrer, at instrumentet VISIR (VLT Imager and Spectrometer for mid-Infrared) instrument, som er monteret på ESOs Very Large Telescope (VLT) kan tilpasses, så muligheden for at søge efter planeter med chance for liv bliver kraftigt forbedret. Aftalen omfatter også teleskoptid i 2019, hvor der skal søges efter planeter ved det stjernesystem, som befinder sig tættest ved Jorden, nemlig Alpha Centauri.

Proxima Centauri-b
Proxima Centauri-b
Opdagelsen i 2016 af en planet, Proxima b i kredsløb om stjernen Proxima Centauri, gør dette eftersøgningsprojekt endnu mere vigtigt. Proxima Centauri er den tredje og mindste stjerne i Alpha Centauri systmet, men også den, som er tættest på os.

Det er af afgørende betydning for Breakthrough Starshot at vide, hvor de nærmeste exoplaneter er. Starshotprogrammet blev igangsat i april 2016. Det er et forsknings- og udviklingsprojekt, som har til formål at vise, at det er muligt at bygge ultrahurtige laserlysdrevne "nanorumsonder", som er tænkt til at være de første, som bliver sendt mod Alpha Centaruri indenfor den næste generation.

Det er en enorm udfordring at opdage en beboelig planet, fordi værtsstjernerne er så umådeligt meget klarere, at eventuelle planeters svage genskær helt overvældes. En af måderne, at omgås dette på, er at observere i de midt-infrarøde område, hvor varmestrålingen fra en planet er sammenlignelig med strålingen fra værtsstjernen. Men selv i det midt-infrarøde er stjernen millioner af gange klarere end en planet, så der kræves en helt speciel teknik for at kunne svække det blændenende stjernelys.

Det nuværende instrument til midt-infrarøde observationer VISIR på VLT kan klare opgaven, hvis det bliver forbedret med muligheden for at bruge adaptiv optik samt en anden teknik, kaldet coronagrafi. Det vil mindske stjernelyset, og dermed vil man kunne observere et eventuelt bidrag fra jordlignende planeter. Breakthrough Initiative betaler for en en stor del af de nødvendige udgifter til udvikling og konstruktion af eksperimentet, og ESO bidrager med den nødvendige observationstid og teknisk back-up.

Den nye hardware leveres af firmaet Kampf Telescope Optics (KTO) i München. I den nyudviklede del af instrumentet anbringes en bølgefrontsensor og et nyudviklet udstyr til kalibrering af detektoren. Der ud over er der planer om en ny koronagraf, som skal udvikles i samarbejde imellem Universitetet i Lièg, Belgien og Uppsala Universitet i Sverige.

ESOs kommende OWL teleskop
ESOs kommende OWL teleskop
En af de vigtigste videnskabelige opgaver for det nye Europæiske Extremely Large Telescope (E-ELT) bliver at finde og studere mulige beboelige planeter i kredsløb om andre stjerner. E-ELTs enorme diameter vil være nødvendig for at kunne gøre dette for planeter længere borte i Mælkevejen, men VLTs samlede spejlareal er lige netop nok til at klare opgaven for planeter omkring den nærmeste stjerne Alpha Centauri.

De nyudviklede muligheder med VISIR vil også kunne forbedre mulighederne for instrumentet METIS, som skal monteres på E-ELT. Den viden, som nu indsamles, vil direkte kunne anvendes i fremtiden. E-ELTs enorme størrelse vil gøre det muligt for METIS at finde og studere exoplaneter på størrelse med Mars ved Alpha Centauri, hvis de findes, og instrumentet kan også finde planeter, som kan være beboelige, omkring andre af de nære stjerner.

Kilde:
Den nærmeste exoplanet Proxima Centauri b
Den nærmeste exoplanet Proxima Centauri b
Fundet af en potentielt beboelig exoplanet om vores nærmeste nabostjerne kun 4,2 lysår herfra, gav genlyd over hele verden. Men det er ikke nogen helt idyllisk planet. For selv om den ligger i en beboelig afstand fra dens moderstjerne, er det meget tæt på den lille stjerne. Og problemet er at Proxima Centauri udsender mange voldsomme soludbrud, som regelmæssigt vil ramme Proxima Centauri b med en 'Extinsion level' kraft; Dvs kraftige nok til at udrydde liv på planeten. Men astronomer der har studeret og regnet på udbruddende, siger nu at hvis den har en tæt atmosfære og magnetfelt, vil det være nok til at holde soludbruddende på afstand.

De mener mao. at den kan være beboelig til trods for udbruddende hvis den altså er beskyttet. Den gode mulighed i det er at kraftig UV stråling kan have været en god grobund for at skabe liv!
Kilde: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society