Et tålmodigt 5-årigt studie af de 166 nærmeste mindre stjerner viser, at op mod 23% af dem har planeter af jordstørrelse om sig

Undersøgelsen er den mest omfattende af sin art; Man har valgt at koncentrere sig om G og K stjerner, og har fokuseret på det bedst kendte udsnit afd em; Nemlig de nærmeste indenfor en radius af 80 lysår fra Jorden. Det omfatter i alt 166 stjerner.

Solen som er en G5 stjerne er nok den mest kendte G-type stjerne, mens K-type stjernerne er lidt mindre og mere rødlige stjerner. Større stjerner er mere voldsomme og kortlivede, og er dermed ikke noget godt sted at lede efter beboelige planeter

Undersøgelsen som har varet 5år er foretaget med hjælp af Keck 10meter teleskoperne på Hawaii.

Og af de 166 stjerner viste det sig at 1,5% har Jupiter-størrelse planeter, 6% har Neptun-størrelse planeter, 12% har "Super-jord" planeter (3-6x Jorden), mens 10% har Jord-størrelse planeter (<3x Jorden)

Dermed er det overvejende sandsynligt, at det vil dukke endnu flere mindre planeter op, når vi får nye super teleskoper og bedre teknik til at se dem.

Taft Armandroff fra Keck Observatoriet siger: "Et af målene er at finde eta-Jord (ηEarth) som er andelen af sollignende stjerner der har jordlignende planeter. Dette er et første estimat og det rigtige tal kan være 1/4 istedet for 1/8, men den gode nyhed er at det ikke er 1/100"

Kilde: Keck observatoriet