Hyppighed og varighed afde 28 formørkelser af dobeltstjerneparret EPIC 249706694 Forskere gransker stadig data fra Kepler rumteleskopets anden fase (K2) og et internationalt forskerhold inklusiv danskeren M.H.Kristiansen fra DTU Space/Brorfelde, har fundet og studeret ikke mindre end 28 formørkelser i løbet af 87dage, af dobbeltstjerne-parret EPIC 249706694 (HD 139139).

28 formørkelser på hver ca. 0,02% (undtagen 2) lyder regelmæssigt, men problemet er at der ingen regelmæssighed er imellem formørkelserne; Forskerne har regnet på talrige scenarier med alt imellem 1 og 28 planeter om stjerneparret, planeter om den ene-, anden- eller begge stjerner, støvskyer, asteroider og fejl i målingerne, men har ikke kunnet finde nogen form for systematik i formørkelserne!

De har derfor undersøgt den lille nabostjerne som en K -dværg, fulgt op med undersøgelser af stjernernes rotationshastigheder (som ændrer sig hvis de fx puster sig lidt op), spektroskopi for at se om der er spor af støv, renset data for at finde fejl eller "ikke-astrofysiske" kilder, men har intet fundet. Den eneste mulighed der står åben er at de måske skyldes stjernevariationer, men eftersom alle lysstyrke-faldene er af 1-4 timers varighed, skal det være en hidtil ukendt form for stjernevariabilitet.

EPIC 249706694 (HD 139139) variationerne er dermed et komplet mysterium for forskerne, og man fornemmer da også en vis grad af frustration i deres fremlæggelse af fundet på arXiv, som også er publiceret på Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Ny viden kommer ofteat af observationer man ikke umiddelbart kan forklare, så det kan blive spændende at følge undersøgelserne af EPIC 249706694