En hvid dværg-stjerne som er en kollapset "almindelig stjerne" kan også have planeter om sig. Men kan de være beboelige? Det mener en forsker faktisk godt de kan.

Hvide dværg-stjerner er små planet-lignende stjerner, som menes at være det sidste stadie i mindre stjerners liv. Når en stjerne der ikke er stor nok til at ende som en supernova dør, kollapser den til denne lille tætte masse, som kun lyser på grund af den termiske energi (varme) den gemmer efter sit forfald. Sådan mener man dermed også at Solen vil ende om godt 5 milliarder år.

Men hvad med planeterne? Stjernens sidste krampetrækninger vil helt givet gå ud over eventuelt liv på dens planeter, men hvis der var liv, ville det så kunne overleve bagefter?

Det mener en forsker der har studeret de beboelige zoner (biozoner) om hvide dværge. Godt nok er dværgstjernerne kolde, men de er stadig meget varmere end planeter, så biozonen rykker bare meget tættere på stjernen. Så hvis liv kan overleve- eller opstå efter stjernens død, vil det med andre ord være på de aller-inderste planeter såsom vores egen Merkur, eller planeter der måtte ligge endnu tættere på

Men fordi de er så tæt på, vil planeterne her have bundet den ene side til moderstjernen, så der vil være en permanent dag-side og en permanent natside.

Kilde: arXiv.org