Exoplanet Gliese 582d

Gliese 581 er det mest solsystem-lignende exoplanetsystem vi kender idag. men hvor beboelige er planeterne egentlig?

Gliese 581 er en lille dværgstjerne kun 20,8 lysår fra Jorden, der er omgivet af mindst 5 planeter, hvoraf de 3 ikke er meget større end Jorden og ligger tæt omkring det "Beboelige bælte", hvor planeterne hverken er frosne eller brændte

Gliese planetsystemet

Men nye beregninger viser at i alt fald den mest oplagte kandidat i systemet - Gliese581d - som ligger midt i det beboelige bælte, sandsynligvis permanent vender samme side til moderstjernen, på samme måde som Månen også er "låst" til Jorden.

De har regnet på de atmosfæriske dynamikker, som viser at en hvilken som helst planet med en tæt atmosfære der ligger i den beboelige aftsand mellem 0,117 og 0,175AU hurtigt vil blive låst til en permanent dag- og nat side af planeten. (1AU=afstanden mellem Solen og Jorden).

De har så regnet videre på konsekvenserne for forskellige kombinationer af vand, Nitrogen og CO2 sammensætninger og er kommet frem til at natsiden vil være permanent nedfrosset, mens dag-siden skal have en ret høj CO2 koncentration som de nuværende kendte planeter ikke lever op til.

De er med andre ord ikke beboelige som de er nu.

Kilde: arXiv