Fundene af adskillige planetsystemer, hvor de store gas-planeter åbenlyst har "skift plads", viser at planetsystemer ikke er nær så stabile som man troede og at vi nok er lidt atypiske.

Forestil hvordan vores indre Solsystem havde set ud,mm hvis Jupiter lå ved Mars's bane. Mars ville naturligvis straks blive slugt og Jorden og selv Venus  ville blive udsat for voldsomme tidevands-kræfter

Men heldigvis fødes de store gasplaneter normalt længere ude i planetsystemerne, fordi deres store gas-atmosfærer ville være blevet revet fra dem, tættere på moderstjernen. Men når først de har opnået tyngden til at holde på atmosfæren og stjernen er blevet mere stabil kan de sagtens overleve tættere på.

Og det viser sig at de ofte migrerer indad, når de interagerer med andre store planeter.

Så når vi troede at vores planeter ligger der hvor de altid har ligget er det ikke  nødvendigvis rigtigt, og i alt fald heller ikke almindeligt. Det sætter også planetdannelses-teorierne i et nyt lys, idet modellerne skal tage hensyn til langt mere komplicerede baner end bare en bane om en stjerne. Og hvis man vil udregne en given planets fortid, må man prøve at tage højde for at den måske oprindeligt stammer fra en helt anden bane og har "ædt" en mindre planet på vejen. Det komplicerer med andre ord tingene.

Det er desuden heller ikke godt nyt for chancen for at finde liv, fordi liv skal have stabilitet og god tid til at udvikle sig

Kilde: Northwestern University