Exoplaneter


Siden opdagelsen af en jordlignende exoplanet om væres nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, har astronomer livligt studeret den og diskuteret om den kan være beboelig. Mange mener ikke, men ESO har ikke opgivet og fortsætter jagten
LÆS Red Dots: The Live Search for Terrestrial Planets around Proxima Centauri Continues fra ESO
Jordlignende exoplaneter om rød dværgstjerne
Forskere der har studeret de enorme datamængder fra Kepler rumteleskopet, har netop offentliggjort fundene af 219 nye exoplaneter, hvoraf 10 er jordlignende planeter i den beboelige zone! Dermed kender man nu ialt 4.034 exoplaneter, hvoraf 2.335 også er bekræftet på andre måder. 50 af dem er jordlignende planeter i den beboelige zone og 30 af dem er bekræftede.
Med disse nye fund, har forskerne nu også mulighed for at opdele de mindre planeter i 2 grupper som er 50/50 fordelt; Den ene type har en dyb tæt atmosfære som gør dem ubeboelige for mennesker, mens den anden type er mere jordlignende.
NASA Releases Kepler Survey Catalog with Hundreds of New Planet Candidates
exoplaneten KELT-9b er varmere end de fleste stjerner
Exoplaneten Kelt 9b er en ekstremt varm Jupiterklasse exoplanet, med en overfladetenperatur på 4.300 grader Celsius. Den er dermed så varm at den faktisk er ved at fordampe. Dens moderstjerne er ca dobbelt stå stor som Solen og dobbelt så varm. Den er kun 300 mio år gammel (1/20 af Solens alder) og vil om nogle hundrede millioner år vokse og opsluge resterne af planeten.
Se Astronomers Find Planet Hotter Than Most Stars på Exoplanets@NASA
Jordlignende exoplanet Europæiske astronomer har fundet en Jordlignende exoplanet om stjernen GJ 625, 21 lysår fra Jorden. GJ 625b vejer 2,8 jordmasser og kredser kun 0,08AU fra den lille M2 stjerne; Dvs væsentligt tættere end Merkur er fra Solen. Opdagerne estimerer temperaturen til at være omkring 80'C (350'K), så der kan være flydende vand på den, men det afhænger meget af dens atmosfære, skriver de på arXiv
Jordlignende exoplanet om dværgstjerneFundet af en jordlignende planet om Proxima Centauri sidste år vakte opsigt, men det er små detaljer der afgør om den kan være beboelig. At dømme efter dens massefyldeer den fast og med en betydelig mængde vand eller atmosfære om sig, men stråling og excentricitet sår tvivl om temperaturen.
Britiske forskere har derfor afprøvet en række atmosfæremodeller på de observerede spektre og temperaturvariationer for at se om atmosfæren ser ud til at fordele ind/udstråling. derudover har de også testet større varianser (usikkerheder) for indstråling og excentricitet end hidtil. De mener på den baggrund at temperaturen er rigtig til flydende vand!.
Dermed øges sandsynligheden for at den er beboelig!
Se Exploring the climate of Proxima B with the Met Office Unified Model fra Exeter University