Britiske astronomer har fundet et planetsystem om et tæt dobbeltstjernepar, hvor planeterne skubbes rundt mellem de to stjerner som kugler i et billard-spil.

De to stjerner i dobbelt-stjernesystemet NN Serpentis kredser om hinanden med en periode på kun 6timer og 14 minutter. Det ved man fordi de skiftevis skygger for hinanden hver 3die time og 7 minutter, når skiftevis den ene og den anden er tættest på Jorden.

Nu har et hold astronomer fundet 2 planeter om dette tætte dobbeltstjernepar.  Det er begge store  Jupiterklasse gasplaneter, hvoraf den ene er 6x tungere end Jupiter og kredser udenom dobbeltstjerneparret med en periode på 15,5år. Den anden vejer 1,6x så meget som Jupiter og er noget tættere på med en periode på kun 7,75år.

Selve NN Serpentis-systemet som ligger 1670 lysår fra Jorden, består af en hvid- og en rød dværgstjerne.

Dermed flyttes den dominerende tyngepåvirkning rundt mellem de to stjerner, så de får nogle meget skiftende banepåvirkninger og dermed bevæger sig alt andet en cirkulært om deres moderstjerne(r).

Specielt den inderste og letteste af de to planeter må være meget påvirket, når den både er mindre og tættere på. Hvis man kunne stå på planeten ville man næsten vælte, når den blev "hevet den anden vej", når den skiftede kurs i rummet...

Kilde: University of Warwick
SE RAPPORTEN på arXiv