6 små planeter tæt om en sol-lignende stjerne

Kepler 11 systemet har forbløffet astronomerne; 6 små planeter i en tæt bane om en Sol-lignende stjerne!Blandt Kepler rumteleskopets opdagelser er et forbavsende Solsystems lignende planetsystem ved navn Kepler-11

Kepler-11 er en gul hovedserie-stjerne der minder en del om Solen. Og ligesom Solen har den et indre solsystem. Men det er alligevel meget anderledes end vores eget solsystem.

For selv om det er mindre planeter, er de alligevel en del større end vore egne indre planeter og rangerer i størrelse mellem 2,6 - 13,5x Jordens masse og er dermed alle en del større end Jorden.

For de 5 af dens 6 kendte planeter ligger i en meget tæt bane om stjernen, idet de ligger tættere på den end vores egen afsvedne planet Merkur's bane!

Og den 6 større "ydre" planet ligger ikke meget længere ude, idet den kun er lidt længere ude end Merkur, men ikke så langt ude som Venus; Dvs. stadig en del tættere på stjernen end Jorden er på Solen.

Det er som navnet antyder naturligvis Kepler rumteleskopet der har opdaget dem. De er fundet ved transit-metoden; Dvs. at planeterne passerer ind foran stjernen og formørker dem. Men formørkelserne er ikke helt regelmæssige, og det skyldes at de ligger så tæt på hinanden, at de hiver i hinanden når de står i opposition, og dermed rutinemæssigt får ændret deres baner

6 små planeter tæt om en sol-lignende stjerne

Hvis vi havde nabo-planeter der lå lige så tæt på os, ville oppositionerne kunne registreres som tidevandsbølger, når havet blev hevet mod naboplaneten!

Kilde. University center of Santa Cruz