Den nye algoritme til at søge efter små exoplaneter Tyske forskere har med en ny måde at detektere små exoplaneter, fundet ikke mindre end 18 oversete små Jord-størrelse exoplaneter i Keppler rumteleskopets data, skriver Max Planck-Gesellschaft.

Normalt søger man efter dyk i lysstyrken, når planeter formørker moderstjernen set fra Jorden. Sådanne formørkelser sker gradvist, fordi stjernen er klarest på midten. Så den nye algoritme kigger derfor kun efter formørkelsesmaksimummet og kan dermed langt bedre sortere formørkelser fra almindelig observationsstøj.
"Metoden er et væsentligt skridt fremad, og især når man kigger efter jordlignende planeter. Dermed får vi også et langt mere realistisk billede af exoplanet-populationen i rummet" siger Michael Hippke fra Sonneberg Observatoriet, selvom metoden dog ikke er god til at finde små ydre exoplaneter.

Den mindste af de nyopdagede exoplaneter er faktisk kun 0,69x Jordens diameter og dermed en af de mindste kendte exoplaneter. Forskerne estimerer at de kan finde hundreder af nye exoplaneter i keplerdataene.