For et par år siden fandt NASA at Mars's overflade er fuld af perchlorat ClO4. Opdagelsen skabte først en del postyr fordi perchlorat ved er fremragende til at oxidere andre forbindelser, men som ved høje temperaturer er ret giftig. Men nu er Mars jo ret kold ..
Nu har engelske og franske forskere eksperimenteret med perchlorat under forhold der ligner Mars's og fundet at det er lige så giftigt i kraftigt UV lys, og dermed også på Mars. Altså ikke så godt for udsigterne til at finde liv på Mars. Kilde AFP. fx NDTV
Et internationalt forskerhold afslørede for få uger siden, et tæt støvbælte i en gassky om en ung nydannet stjerne i Orion (Herbig Haro 212), ved hjælp af ALMA teleskopet. Gasskyen om HH212 har øgenavnet "Hamburgeren"
Det var et specielt fund, fordi den er i fasen hvor planeterne netop er ved at samle sig, så man dermed har et frit udsyn til alle de byggeklodser der kommer til at udgøre et planetsystem om stjernen.
Men det spændende er at de nu har kunnet tilføje fund af ret komplekse organiske molekyler i denne sky, inkl et stoffer som formaldehyd, methanol og endda formamide. Formamid er specielt interessant fordi det kan danne Guanine som er en af DNA's byggesten ved hård UV stråling og varme; Præcis som forholdende om HH 212!
se Feeding a Baby Star with a Dusty Hamburger fra ALMA og "..Hamburger” Is Rich In Complex Organic Molecules"mfl
Det Canadiske universitet Guelph driver et udviklingsinitiativ for "ekstremt landbrug" i de nordlige egne for at spare transportenergi og fødevaresikerhed, men også for helt ekstreme vilkår som fx. Mars. De har eksperimemnteret med at dyrke grøntsager under forskellige vilkår og har fundet at de kan gro i meget lavt tryk. Canadierne forudser dermed at vi - hvis vi kommer til Mars - vil kunne dyrke grøntsager i oppustelige drivhuse der ikke stiller nær samme krav til at efterligne Jordens miljø som mennesker kræver, men vil efterligne temperatur og lysspektrumm som på Jorden. Det er diskuteret i et indlæg på The Conversation
De seneste år har man fundet signaturer efter adskillige komplekse organiske molekyler i det interstellare rum, kometskyer og meget andet. Men deres oprindelse debateres bredt.
Hollandske astronomer fra Leiden universitett viste i 2009 i et næsten lufttomt kammer ved -250'C, hvordan Formaldehyd (4 atomer) og methanol (6 atomer) kan dannes. I 2015 viste de også hvordan sukkeret glycolaldehyd (8 atomer) kan dannes.
Nu har de vist hvordan glycerin kan dannes, når det reaktive CO kommer i kontakt med Hydrogen og sætter sig fast på støvpartikler, så danner de en stabil krystal som samler flere atomer og ender med at danne glycerin. Glycerin (C3H8O3)kaldes også glycerol og har 14 atomer.
Det er en kæde af helt naturlige reaktioner som meget let kan fortsætte og danne sukkeret Ribose, som en vigtig bestandel af cellemembraner i jordisk liv.
Eksperimenterne fra NRSA er publiceret i Astrophysical Journal
I 2015 fandt man 3 jordlignende exoplaneter om den lille dværgstjerne TRAPPIST-1, 39 lysår herfra. Siden har man fundet yderligere 4 kandidater om den. Nye analyser af TRAPPIST 1b, c, d, e, f, g og h planeterne viser at 6 af de 7 planeters sammensætning, viser at de "har en jordlignende sammensætning" skriver forskerne. Den bedste kandidat at lede efter liv på er efter deres mening Trappist f, som er samme størrelse som Jorden, men lidt lettere med en vægt på 70% af Jordens. Dermed mener de at den består af 25% vand!
Den eneste bekymring er at vandet på Trappist1f muligvis er i form af dampe (atmosfære), på grund af det det lavere lufttryk. Astrophysicist Identifies Composition of Earth-Size Planets in TRAPPIST-1 System
Se også Trappist.one og nasa.gov/trappist1