Exobiologi/SETI

Dyson sphere solspejle om en stjerne Sidste måned fangede stjernen KIC 8462852 overskrifterne, pga. den regelmæssige voldsomme lysfald på op til 20%, som antydede at noget meget stort kredsede om den. En af spekulationerne var at det var en Dyson Sphere; En teoretisk alien megastruktur, hvor gigantiske solfangere optager store dele af en stjernes lys.

Det har fået SETI forskere til at studere stjernen ved både lange bølgelængder (1Hz) for radiokommunikation, og ved kortere bølger fra eventuelle motorer, men har intet fundet; Altså ingen tegn på intelligent oprindelse

Se 'Radio SETI Observations of the Anomalous Star KIC 8462852' på arXiv
Exoplaneter Med flere store teleskoper som snart er færdige - James Webb rumteleskopet, ESO's OWL og mangle flere- kan man forvente et gennembrud indenfor vores søgen efter beboelige planeter indenfor det næste årti. Og til at guide denne søgen, har astronomer fra UW lavet et "beboeligheds index" med alle kendte kriterier for at gøre en planet beboelig.
... lidt ligesom boligindex på ejendomsmarkedet

Se arXiv.org og 'UW astronomers devise ‘habitability index’ to guide future search' på WU
Jordlignende exoplanet Mange små stjerner har exoplaneter i biozonen tæt. De kunne være beboelige, men fordi de ligger tæt på moderstjernen er de ofte låst til altid at vende samme side mod stjernen og ristes dermed på dagsiden. Men nu viser en undersøgelse, at de sandsynligvis har et tilsvarende kraftigere magnetfelt til at beskytte sig, fordi tidevandskræfterne fra stjernen opvarmer deres indre.

Washingtin Uiversity og Astrobiology
Green Bank Telescope Green Banks radioteleskopet vil nu deltage i projekt 'Breakthrough Listen' (BL) med 20% af sin observationstid. BL er det mest omfattende og systematiske foprsøg på at finde spor af støj eller kommunikation fra fremmede tekniske civilisationer.<

Projekt Breakthrough Listen vil være 50x mere følsomt og dække 20x større del af himlen end hidtidige surveys. Og med den væsentligt større følsomhed, vil det være muligt at lytte til hele galakser og skille kunstig støj ud fra deres almindelige radiostøj.

SE 'Bbreakthrough listen' på Green Banks Telescope
Forsøg med at genmaipulere mos der kan gro på Mars
Det er lykkedes forskere og studerende på Københavns Universitet, Center for Syntetisk Biologi og Plante Biokemisk sektion at skabe en mos, med en konstrueret DNA, som laver et "Anti-Freeze Protein" (AFP), der gør det muligt for moset at gro under frysepunktet.

I første omgang skal de deltage med det i IGEM konkurrencen i USA, men målet er at skabe en plante der kan gro på Mars. Formålet kan være at man kan spise det, eller at frigøre ilt til atmosfæren, så højere livsformere end mos kan gro eller leve der, som et skridt i en terraformingsproces.
Se IGEM På Københavns Universitet