Exobiologi/SETI

DNA med de 4 baser A,C,T og GDet er ifølge en artikel i Science lykkedes forskere at lave et DNA med 4 "kunstige" baser, som er de strenge der binder de to helixer i DNA'et sammen og som tilsammen indeholder informationen om organismens opbygning.
De naturlige baser hedder A, T, C og G, men DNA med de kunstige baser, som er døbt S, B, P og Z, opfører sig helt som naturlig DNA!br>
Ved på den måde at have lavet DNA med 8 baser, har de vist at fremmed DNA kan se meget anderledes ud og at valget af de 4 baser i jordisk liv nok har været tilfældig. "Resultaterne udvider feltet af molekylære strukturer der kan understøtte liv, inklusive fremmed liv i rummet" slutter forskerne i Science

Mens vi har fundet masser af exoplaneter hvor der kunne være liv, er det store spørgsmål om livets udbredelse om livet er en tilfældighed, eller en almindelig proces.

Man mener at livet på Jorden startede enten på ved varme kilder på havets bund, eller i pytter ved en strand et sted engang.
Forskere fra JPL har derfor genskabt en sådan hydrotermisk ventil i laboratoriet, med de kemiske stoffer omkring sig som kommer fra geologisk aktivitet og de stoffer man mener var i havet dengang. Og ved at studere denne cocktail kunne de se aminosyrer som er cellernes byggesten blive dannet!

"Forståelsen af hvor lang man kan komme med mineraler og lidt organiske stoffer, før man har en rigtigt celle, er vigtig for at forstå hvor livet kan opstå" siger forfatteren Laurie Barge og fortsætter "Når vi har sådanne ventiler på Jorden, kan det også foregå andre steder"
Exoplanet-system
Rumfartsorganisationer er international forpligtet til at overholde et såkaldt "planetary protection-programme", for at sikre at jordiske bakterier ikke føres til Mars og lignende. Det har 2 formål;
1. SIkre at de andre planeter ikke forurenes så man kan være sikket på at evt bakterier man måtte finder "Extraterrestial". Det har stor betydning for vores søgen efter liv.
2. Sikre at der ikke spredes bakterier som kan mutere på fx Mars og være til fare for os selv.

Men nu hvor ubemandede sonder til andre stjerner er mulige, forslår forskere et såkaldt "Genesis progam" (Genesis=skabelse) som netop skal sprede liv, for at kickstarte evolutionære processer på exoplaneter som mennesket muligvis aldrig vil nå. Og hvis vi engang gør, kan en evolutionær proces som kunne gøre en planetatmosfære til at ånde i, accelereres meget væsentligt, siger Dr. Claudius Gros fra Goethe University's Institute for Theoretical Physics; "Formålet med Genesis programmet er at give Jordisk liv alternative evolutionære veje at gå, på potentielt beboelige, men livløse exoplaneter"
Se Why planetary and exoplanetary protection differ: The case of long duration Genesis missions to habitable but sterile M-dwarf oxygen planets på arXiv

Med de eksisterende teknologier kan mindre ubemandede sonder opnå hastigheder på op 60.000km/sek, som skulle kunne nå andre planeter på ca. 1.000år.
Gaskammeret med Jordens atmosfære består af op til 20% ilt, som hoovedsageligt stammer fra biologiske processer. I årtier har forskere derfor ledt efter spor af fri ilt (O2) og organiske forbindelser i deres søgen efter liv. Menn ilt har længe været betragtet som en usikker indikator, fordi andre processer kan producere det.

Nye laboratorie-efterligninger af 9 forskellige kombinationer af de mest almindeligt observerede atmosfære-blandinger (CO2, vand,ammoniak og methan) udsat for forskellige temperaturer og UV-lys kombinationer, viser at atmosfærer kan danne både O2 og organiske molekyler som er grundlaget for dannelsen af sukker og aminosyrer, skriver John Hopkins University;

"Det antyder at tilstedeværelsen af almindeligt accepterede biosignaturer kan være et falsk positivt tegn på liv" siger Chao He fra JHU
Solens dannelse Solen blev født for 5 mia år siden i en stjernehob Trumbler 14, som den siden er blevet adskilt fra. Spanske astronomer har nu identificeret en stjerne i hoben - HD186302, hvis spektre ligner Solens så meget at de mener den og Solen må stamme fra den samme del af skyen de blev født af; Med andre ord Solens tvilling!

Tidligt i Jorden historie - under det tunge bombardement,blev Jorden ramt af talrige kometer som dels bragte vand til Jorden,men som også kan have spredt Jordens tidlige bakterier til de andre planeter. Men dermed kan eventuelle klippeplaneter om Sol2 også være blevet "forurenet" med livssporer. Vardan Adibekyan (IA & University of Porto) siger at ".. hvis vi er heldige og HD186302 har en klippeplanet i den beboelige zone som er blevet "forurenet' med livssporer fra Jorden, kan vi have drømmescenariet: EN Jord 2.0 som kredser om en Sol 2.0".
Kilde: Instituto de astrophisica e ciënsas do espaco