exoplanet om en lille stjerne

En ny undersøgelse fra NASAs astrobio-institut foreslår at brune dværg-stjerner kan være et af de bedste steder at leve efter liv.

Efter fundet af flere fritsvævende brune dværgstjerner mener forskere fra NASA, at netop de brune dværgstjerner kan være gode værter for  liv.

Det lyder måske ikke oplagt at lede efter liv PÅ en stjerne - også selvom de måske mere ligner planeter. For store planeter som Jupiter er jo ikke gode for liv som vi kender det.

Men brune dværgstjerner er anderledes end store gasplaneter og nye undersøgelser viser at der kan være hele methan-søer eller -have på dem

Liv skal jo også bruge varme. Brune dværgstjerner har ikke kerneprocesser som almindelige stjerner, men har istedet en indre varme fra radio-aktive henfald. Det er den samme varme som holder Jordens kerne flydende. Brune dværge er jo meget store planetlignende legemer, då de vil også producere tilsvarende mere varme til at hold dem varme uden en moderstjerne

De er tilgengæld mere stabile og rolige varmekilder end større stjerner, og så er der noget der tuder på at der er mere vand om dem. For UV stråling fra stjerner omdanner normalt CO til methan (CH4) som er mere polært end vand og dermed forhindrer de Oxygen atomerne i at danne forbindelse med hydrogenet.

LÆS MERE hos NASA