Print
Parent Category: Astronomi
Category: Astrofysik

swift survey

Siden SWIFT rumteleskopet blev sendt op for 5år siden, har den nu fanget sit 500'ende GRB røntgen-glimt.

Da man for 5år siden sendte SWIFT-rumteleskopet op, var man begynd at få en idé om hvad GRB (Gamma-Ray Burst) gamma-røntgen glimtene kunne være.

Siden har SWIFT været stærkt medvirkende til at løse mysteriet om de korte energi-intense glimnt på himlen.

SWIFT rum-observatoriet har 2 instrumenter til at fange de hurtige røntgenglimt: Det ene er BAT (Burst Alert Telescope) teleskopet som holder øje med en meget stor del af himlen på en gang og giver alarm, når den registrerer et røntgen glimt. Det andet er et mere fokuseret teleskop som skal analysere røntgen glimtende som supplement til de optiske teleskoper på Jorden som også har modtaget alarmen og givet sig til at studere glimtet.

På kortet her kan man se hvordan røntgenglimtende er fordelt på himlen i forhold til Mælkevejens plan. Eftersom de fleste GRB'ere kommer fra andre galakser, er det ikke overraskende at de er fordelt jævnt over hele himlen.

SWIFTs røntgen glimt nr. 500 kaldet GRB 100413B, blev observeret i Cassiopeia.

De korte og de lange glimt
Man opdagede først GRB'erne for godt15år siden, som nogle korte glimt af røntgen-lys, der mest kom far andre galakser, men som i de korte øjeblikke de varede, udsendte mere energi end hele værtsgalaksen . De var også mystisk at de varede så kort tid, idet det indikerede at de om fra et meget lille område, når udbruddet i kilden ikke kan udbrede sig hurtigere end lysets hasighed.

Men med SWIFT oa. detektorer til formålet, fandt man hurtigt ud af at der er 2 slags GRB, og man har også siden fundet ud af hvad: De korte glimt kommer fra 2 stjerner i et dobbeltstjerne-system der kolliderer, mens de lidt længere glimt, er en stjerne der kollapser.

Kilde: SWIFTs hjemmeside