Et nyt japansk studie af et af de mystiske "Mørke" Gamma-Ray-Burst (GRB) viser at de sandsynligvis har en helt anden oprindelse end de normale GRB'er

Et gammaglimt er et kort men meget intenst udbrud i røntgenspektret fra et stjernelignende objekt i det tidlige univers. Normalt kan man nogle dage efter disse røntgenglimt finde en tydelig visuel lyskilde der lyser som en efterglød fra eksplosionen. For at nå at reagere hurtigt nok til at studere disse glimt, har man måttet sende en satellit ud i rummet til at holde udkig efter-  og advare om dem, når de kommer:  SWIFT røntgen rumteleskopet.

Og det har også givet det resultat at man har kunnet associere dem med supernovaer, som normalt ikke indeholder mange tungere grundstoffer i det tidlige univers.

Men nogle gammaglimt skiller sig ud ved ikke at have noget synligt modstykke at observere

Et Japansk studie af eftergløden af et af disse mystiske mørke gammaglimt har vist, at den i modsætning til normale GRB'er har en hel del tungere grundstoffer. Man tolker det sådan at det skyldes at de ligger gemt i en sky som indeholder de tungere grundstoffer.

Men det stemmer overhovedet ikke overens med den generelle teori for GRB'er, så de konkluderer at de må have en helt anderledes oprindelse: Forskerne bag undersøgelsen foreslå at de kan komme fra sammenstød mellem dobbeltstjerne-par, men kan ikke sige noget sikkert endnu

LÆS MERE på Subaru Observatoriets hjemmeside