Icecube observatoriet på Sydpolen har endelig haft held til at finde det de ledte efter: Neutrinoer fra det ydre rum!

Icecube observatoriet på sydpolen er et noget anderledes "teleskop". Jorden bliver  dagligt bombarderet med millioner neutrinoer fra Solen, men eftersom de er meget små, passerer de direkte gennem Jorden, og dermed også gennem alle sensorer.

Derfor holder Icecube observatoriet på Sypolen ikke øje med rummet, men med isen. For selvom langt størstedelen af neutrinoerne passerer gennem Jorden, er der nogle få som rammer atomer i Jorden. Og derfor holder Icecube øje med isen, helt op til 3km under sig.

Udover neutrinoer fra Solen skabes der også neutrinoer i Jordens atmosfære, når den rammes af hård kosmisk stråling. Men de er forholdsvist lav-energi. Analyser af fundene af en række høj-energi neutroner med energier over 50 teraelektronvolt (TeV) der er registreret mellem 2010 og 2012, viser at de er lige præcis det man har ledt efter: Neutrinoer fra det ydre rum, præcist som man håbede at finde, da man lavede Icecube

Jim Whitmore fra NSF’s fysik division som står for driften af Icecube: "Nu vi har den fulde detektor-kapacitet, har vi set hundredetusinde atmosfæriske neutrinoer, men disse er helt anderledes; Det er hvad vi har ventet så længe på"

Icecube observatoriet er en polarbase på sydpolen, med 86 strenge der hver strækker sig 3km ned i isen med 60 sensorer - dvs. i alt 5160 sensorer.

Kilde: Icecube