Små partikler brænder ofte op i Jordens atmosfære som stjerneskud og nogle gange ildkugler. Men på Jupiter er alting større, og det er lykkedes amatørastronomer at fange en række ildkugler der brænder op i Jordens atmosfære

Jorden rammes ofte af stjerneskud. Men Jupiter som er meget større og tungere rammes 100x oftere. Og da de er større og rammer hurtigere, lyser de så meget op at amatører kan fotografere dem.

Analyser der blev præsenteret på European Planetary Science Congress viser at små-asteroider der suges ind mod Jupiter af dens tyngdekraft, rammer atmosfæren med ikke mindre end 60km/s - 4x hurtigere end de rammer Jorden.

Derudover viser de ofte at Jupiter rammes af 100x oftere end Jorden. det skyldes dels at Jupiter netop virker som en støvsuger der "beskytter" Jorden ved at suge mange af dem til sig.

Men hvorfor amatører - hvorfor ikke professonelle?

Ganske enkelt fordi der konstant er amatører igang med at studere planeterne, som de professionelle ikke kan holde øje med hele tiden. Og når teknikkerne hele tiden er blevet bedre og lettere tilgængelige, er der nu også stadigt flere der kan få de nødvendige detaljer med - som på billedet th, jeg selv har taget fra Frederiksberg med en 150mm newton til 5000kr

Eller som her: Jesper Sørensens billede af Jupiter, tagen med en C11:

Kilder: European Planetary Science Congress 2013
University College London pressemeddelelse