Venus

Hvordan lyder det på Mars eller Venus? Det har engelske forskere studeret og for at formidle resultaterne på bedste måde, har de omsat det til et planetarie-show der vises på INTECH planetariet i Winchester. En menneskestemme vil fx. lyde som en Smølf på Venus, og de små tornadoer på Mars .. ja dem kan du høre på  INTECH planetariet nær Winchester

Kilde: University of Southampton

Planeten Venus minder meget om Jorden, selvom den er 100x varmere og lufttrykket ved overfladen er meget højere end på Jorden. Det skyldes bla. at den ikke har samme effektive magnetfelt til at beskytte, sig, men alligevel  har man nu registreret sammenstød med solvinden som minder om Jordens SE VIDEO'en!

I 1990'erme kortlagde NASA's Magellan sonde Venus, ligesom Virtis-instrumentet på ESA's Venus Express sonde gør nu. Men sammenligninger af de to kortlægninger giver problemer, medmindre man accepterer at Venus døgn nu er blevet 6,5minut længere end Magellan målte i 1990'erne. Det er teoretisk muligt hvis der er sket ændringer i Venus flydende kerne, men kan også fejl i de gamle data

LÆS MERE hos ESA

ESA's Venus Express sonde har opdaget at Venus også har et ozon-lag ligesom Jorden. Ozon (O3) dannes når sollyset nedbryder CO2 øverst i atmosfæren så der frigøres O- atomer, der kan binde sig til O2.

O3 laget blev opdaget da Venus Express studerede baggrundsstjerner når Venus bevægede sig ind foran dem

LÆS MERE hos ESA

Årstiderne på Jorden formes af Jordens hældning og bane-skævhed, mens Venus kun hælder 2o og har en næsten cirkulær bane. Dermed er der ikke så meget forandring i vejret på Venus. Men længere oppe påvirkes atmosfæren meget af to gigantiske hvirvler ved dens poler, som - med vindhastigheder på over 300km/t - skaber et meget dynamisk skiftende vejr overalt på Venus.

Kilde: NASA