Venus

Venus Express sonden
Venus Express sonden
December 2014 mistede man kontakten med Venus Express sonden, efter man havde foretaget et dyk ned i Venus's atmosfære, for at få direkte målinger, da missionen alligevel skulle afsluttes. En ny artikel i Nature Physics, baseret på de sidste data man fik.
Og dataene gemte på flere overraskelser:
- Temperaturen er kun -157°C som er meget koldere end man forventede, baseret på de tidligere Pioneer data. Pioneer gik ned omkring ækvator, hvor der er meget varmere og som man ekstrapolerede til polerne og derfor troede de var varmere
- Den øvre polare atmosfære er ikke så tæt som troede, men 22% tyndere i 130km højde, og 50% lavere i 140km.
- "Vejret" om sydpolen er domineret af trykbølger i atmosfæren.

Kilde: Venus Express' swansong experiment sheds light on Venus' polar atmosphere
Venus Express sondenEfter at have kredset 8år om Venus, er ESA's Venus Express sonde nu løbet tør for brændstof. De 8år var langt længere end forventet, så da man ikke kunne vride flere nye opdagelser ud af sonden, lavede man i 2014 en serie "aerobreaking" manøvrer ned i Venus øverste atmosfære for at måle den direkte.
Og nu efter flere måneders surfing på toppen af Venus atmosfære, er den løbet tør og slukkes.

Kilde: ESA

 Venus Exzpress sodnen pløjer sig gennem Venus øverste atmosfære

ESA's Venus Express har den sidste måned haft en elliptisk bane der tog den helt ned til 130km over Venus overflade, så den har kunnet "sniffe" til atmosfæren. Nu er den på vej op igen.

Siden sin ankomst til Venus i 2006, har Venus Express sonden bevæget sig i en stærkt elliptisk bane om over Venus poler, så den bevæget sig mellem 66.000km og helt ind til 250km over Venus - det er lige over atmosfæren.

Men i den sidste måned har den bevæget sig helt ned til kun 130km over planeten, så den har været helt nede at røre toppen af atmosfæren.

Det har naturligvis været omfattet af en vis risiko, og den øgede risikovillighed hænger sikkert sammen med at den efter 8år om planeten er ved at have udtømt sine muligheder. Og ved at tage den længere ned, har man kunnet få nye adta om atmosfæren.

Fx. har man kunnet måle det præcise atmosfæretryk i højder ned til de 130km, ved at måle små variationer i sondens hastighed når den var tættest på.

Kilde: ESA Space Science


ESA's Venus Express sonde som har kredset om Venus i 8år, i en elliptisk bane mellem 250 og 66.000km over Venus. Nu skal den i midlertidgt tage et dyk ned gennem toppen af Venus's fjendtlige atmosfære, for at reducere fart og samtidigt måle atmosfæren direkte.
Kilde: ESA

Jorden er beskyttet af en stor magnetosfære, mens Venus's beskyttelse mod soludbrud består af en tæt atmosfære og en lille magnetosfære. Nye resultater fra ESA's Venus Express sonde, har vist at den - når den bliver ramt af solvinde - nærmest eksploderer, og danner en stor magnetisk plasma-boble, der rejser sig højt over Venus.

Kilde: Goddard SpaceFligth Center