Nordlys på Uranus

Det eneste rumsonde besøg gasplaneten Uranus har haft var da Voyager sonderne passerede den i 1986-88. Derfor ved man heller ikke så meget om den som Saturn og jupiter. Men nu har man for første gang fået et glimt af dens magnetosfære i form af et par svage glimt af den fra Hubble rumteleskopet.

Uranus ligger 4 milliarder km fra Solen, så solvinden som skaber nordlys er naturligvis ikke nær så kraftig som selv Saturn, der kun ligger 1,5 milliard km ude. Og i manglen af en rumsonde til at studere den er vi så endda også selv nødt til at studere den fra den afstand.

Derfor er dette også det første glimt man har fået af dens nordlys, som dermed har givet vigtig ny viden om dens magnetfelt.

Uranus er mindre end halvt så stor som Saturn og har også nogle noget svagere ringe om sig. Men ringene kan ses fra Jorden, så de er alligevel en hel del klarere end Jupiters antydningsvise ringe. Derudover adskiller den sig fra de øvrige planeter, ved at dens rotationsakse nærmest ligger ned i forhold til de andre planeters rotation om sig selv.

Kilde: American Geophysical Union