Solen er begyndt at vise mere aktivitet igen, efter en usædvanligt langvarig sol-minimums-periode. Nu mener forskere fra Harvard at have fundet en forklaring på dens lange tavshed.

Solens solpletminimum har varet fra 2008-2010 eller en periode på 780dage. Det er det længste  solplet-minimum man har oplevet siden 1913. De plejer kun at vare 300dage.

Solforskerne har lavet en meget avanceret model af Solens indre, som de har brugt til at lave en simulation over solaktiviteten i de sidste 2000år, eller 210 solplet-cyklus perioder. De har specielt været interesseret i de plasma "floder" der trækker materiale op fra Solens ækvatoriale egne op mod polerne. De bevæger sig langsomt med en hastighed på kun 60km/t, så de er 11år om at fuldføre et loop fra ækvator til polerne og tilbage. Det mener de hænger sammen med Solens velkendte 11årige solplet-cyklus.

De kan ikke forklare hvorfor denne minimumsperiode har varet så lang tid, men de har fundet en sammenhæng mellem solpletaktiviteten og et svagere polart magnetfelt end normalt. Derfra har de kunne modellere sig frem til solplet akitiviten og har fået den til at matche den observerede aktivitet

LÆS MERE på Harvard University